Към края миналата година средните цени на едро на кравето масло у нас са били с 2,28 пъти по-високи, отколкото е средната цена в страните от Европейския съюз.

При кашкавала цените ни са средно с над 82% по-високи, сочи последният бюлетин на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (САРА).

През декември у нас средната цена на едро на маслото за 15,12 лв. за кило, а за общността - 6,61 лв.

Малко по-ниски са разликите в цените при кашкавалите. Българският масов кашкавал "Витоша" през миналия месец се продавал на едро средно по 11,07 лв./кг, а аналогичният продукт - сиренето "Чедър" в другите страни - по 6,06 лв.

Единствено при изкупните цени от производителите на суровото мляко българските цени са по-ниски. Причината за това е, че данните са за 13-те нови членки, приети в ЕС след 1990 г.

Средното ниво за тях е 68,47 лв. за 100 кг, а у нас - около 63 лв.

Доц. Божидар Иванов от САРА, обяснява за "Монитор", че в останалите по-старите членки на Общността има по-различна политика на изкупуване на млякото, която предполага и по-високи цени.

По думите му, изкупните цени в Гърция, Италия и някои северни страни в Европа са много по-високи, отколкото в други, като причината е в по-голямата регулация на пазара.

Данните на САРА сочат още, че в периода януари – септември 2020 г. в България са произведени 45,9 хил. тона свинско месо или с близо четвърт по-малко спрямо година по-рано.

Спадът се дължи основно на разпространението на Африканската чума по свинете (АЧС). Вследствие на заразата, поголовието намалява със 162 000 животни в сравнение с 2018 г.

През първите пет месеца от годината цените на тон кланично тегло на свинското са били с 27% по-високи на годишна база. Пандемията от COVID-19 обаче свила търсенето на продукта и цените полетяли надолу като от месец юни те са под равнищата си от 2019 г.

Въпреки тенденцията за поевтиняване, цените у нас остават доста по-високи от средноевропейските, отчитат експертите.

COVID-19 промени и вкусовите предпочитания на нашенци – свинското на трапезата ни започва бавно да отстъпва място на пилешкото. Повишеното търсене на алтернативата на коледната пуйка пък повлия на цените му, които се увеличиха значително.

По отношение на говеждото и телешкото месо, бюлетинът на САРА показва, че от началото на годината до месец юли цените за тон кланично тегло са се повишили спрямо тези през 2019 г. След поевтиняването на свинското през август обаче, средно с 9% поевтиняват още говеждото и телешкото.

Очакванията са средната им годишна цена да достигне 4,35 лв./кг - при 4,23 лв./кг за миналата година и 4,15 лв./кг за 2018 г.

Прогнозният доклад на Европейската комисия гласи още, че потреблението на свинско месо на глава от населението е Европейския съюз ще намалее с 1,4 кг. през следващите десет години, а това на говеждо – с 0,9 кг. Консумацията на пилешко пък ще продължи да расте.