"Ние българските лекари, подкрепяме напълно обявените от здравния министър - проф. Костадин Ангелов нови ограничителни мерки и очакваме тяхното приемане в пълния им вид възможно най-бързо. Това се посочва в позиция на Управителния съвет на Българския лекарски съюз /БЛС/", съобщава 24 часа.

"Преустановяването на работата на заведенията, дискотеките, на МОЛ-овете, прекратяването на спортните мероприятия, семинари, екскурзии, конкурси, конгреси и всички други мерки са изцяло в полза на българското общество и ще дадат възможност на нас лекарите и здравната система да си поемем глътка въздух", отбелязват медиците.

 Според тях само така може да бъде скъсана веригата на заразата, която през последните седмици показа сериозен ръст и погуби стотици животи. Нека спазваме дистанция, но да се държим един за друг в тази битка, призовават лекарите и допълват, че е време да се обединим в името на живота.

НОВИ МЕРКИ: България затваря до Коледа! Без ресторанти, молове, училища...

Министерският съвет ще вземе решение по предложените от Националния оперативен щаб мерки за справяне с коронавируса на следващото си заседание.

Представените от НОЩ мерки днес ще бъдат обсъдени сектор по сектор по време на заседанието на кабинета, след което ще бъде взето конкретно решение за прилагането им.

Ето как и кога правителството ще гласува мерките за частичен локдаун у нас

Новите мерки включват удължаване на обявената извънредна обстановка с 4 месеца - до март 2021 година, преустановяване на присъствените занятия във всички университети, училища, детски градини и ясли. Преустановяване на всякакъв вид колективни спортни мероприятия, семинари, конкурси и други развлекателни мероприятия, включително частни тържества.

Медици от ВМА показаха с ВИДЕО как се слага и сваля защитно облекло

Предлага се още удължаване на забраната за посещения в заведения, барове, клубове. Да се преустанови работата на заведенията за хранене и развлечения, ресторанти, заведения за бързо обслужване, увеселителни и игрални зали, питейни заведения. Същите да могат да доставят само до домовете. Да се преустанови работата на всички нехранителни търговски обекти, включително и моловете, с изключение на аптеки, дрогерии, доставчици на пощенски услуги, банки, застрахователи.