Малки ледени топченца заваляха изненадващо над София. Времето буквално за час се преобърна и от сутрешното ясно време – над столицата се появи силен вятър, бели облаци и стана много студено.

За днес синоптиците бяха предвидили облачно и дъждовно време, но… сега предвижданията сочат, че следващите няколко дни времето ще се влошава. Очакват се валежи от дъжд, които ще преминават в сняг.

Меко и дъждовно ще е времето идните дни. Какви градуси ни очакват?

В тази връзка от Пътна полиция призовават шофьорите да предвидят условията на пътя, да са внимателни и да спазват необходимата дистанция.

Контролът ще е във всяка точка на България, всички екипи ще бъдат мобилизирани.

"Нашата идея е да окажем превантивен ефект на шофьорите, като ги информираме. Контролът ще бъде във всяка една точка в страната. Предимно ще се използват техническите средства за контрол за скорост. При явни нарушения на пътя водачите ще бъдат спирани, за да бъдат проверени от контролните органи и санкционирани на място", коментира главен инспектор Николай Крушарски от ГДНП.

Ще има и допълнителни екипи, които да обработват пътните инциденти. Предимно проходите, планинските участъци и магистралите ще са рискови, предупреди Крушарски.

Залага се и на превенцията от респекта на полицейските автомобили. Акцентира се върху това, че се влиза във зимния период.

"Когато виждат полицейски автомобили на улицата, шофьорите адаптират движението си, по-внимателни са и се съобразяват с условията. Целта ни е не толкова да контролираме и санкционираме, а да сме на пътя, за да покажем на водачите, че трябва да бъдат внимателни", поясни той.

Пътната полиция призова: Внимавайте през следващите 4-5 дни

Ето и няколко съвета Съвети за безопасно шофиране при зимни условия:

- Задължително карайте със зимни гуми, те са от голямо значение за доброто сцепление на колата ви с пътя.

- Премерената дистанцията спрямо автомобила пред вас е едно от най-важните неща при зимна обстановка на пътя. Движете се с намалена скорост, тъй като тя е най-добрата предпазна мярка срещу неприятности, когато шофирате по хлъзгави пътища.

- Рязкото натискане на спирачката, особено при коли които нямат ABS, би довело до поднасяне на автомобила. В тази ситуация се отпуска спирачката, след което воланът се завърта в посока обратна на занасянето.

- Бъдете търпелив, задминавайте други коли само когато е безопасно да го направите.