Кораб с 25 китайски моряци на борда акостира в бургаското пристанище, предаде репортер на Glas.bg. От Регионалната здравна инспекция са извършили проверка на екипажа и са взели всички предпазни мерки за безопасност.

Корабът пристига от Южна Корея и ще остане до утре на бургаското пристанище. Всички моряци са здрави. 2 месеца е продължил преходът им на море.

На всички, които имат контакт с екипажа, са раздадени гумени ръкавици, маски и дезинфектанти, каза директорът на регионалната здравна инспекция д-р Георги Паздеров:

"Изключително дисциплиниран екипаж. Когато е застанал корабът, здравните власти първи са се качили. Те също разполагат със защитни средства - самият екипаж, самите те раздават на другите проверяващи органи маски. Имат си контейнери за опасни биологични отпадъци. Замерена им е температурата, няма болни с оплаквания. И въпреки всичко има нареждане - никой да не напуска кораба", обясни д-р Паздеров.

Във връзка с повишения интерес към акостиралия кораб , „БМФ Порт Бургас” съобщи, че  е предприело всички необходими превантивни мерки за опазване здравето на своите служители и работници от опасността „коронавирус”. Мерките са определени отговорно след консултация със специалисти инфекциозни заболявания.

Плавателният съд се намира на 34-то корабно място в Бургас. За да бъде сведен до минимум рискът от зараза от коронавирус, звено „Безопасност и здраве при работа” към „БМФ Порт Бургас” е инструктирало и осигурило предпазни средства – ръкавици, лицеви маски и дезинфектанти за всеки, който има досег с кораба, с членове от екипажа или товара.

Очаква се Xiang He Kou да отплава от Бургас на 27 февруари.