Кметът на Кричим Атанас Калчев излезе с официално изявление относно казаното по-рано днес от Областния управител за отменянето на част от заповедта на г-н Калчев, свързана с епидемиологичните мерки. 

Ето какво гласи изявлението на градоначалника на Кричим:

"Уважаеми съграждани!

Във връзка публикация от днес в електронните медии, считам за нужно да ви информирам, както следва:
- Заповед РД-02-09-112 /14.03. 2020 г. на кмета на община Кричим е публично оповестена на сайта на общината и същата е в пълно съответствие с Заповед РД-01-124 /13.03.2020 г. за въвеждането на противоепидемични мерки в Р България, издадена от Министъра на здравеопазването.

- Цитираната по-горе заповед на кмета на община Кричим е връчена на заинтересованите лица на територията на община Кричим срещу подпис и същата следва да бъде изпълнявана стриктно.

- По отношение на цитираната в електронните медии моя заповед РД-02-09-114 / 16.03.2020 г. частично отменена от Областния управител на област Пловдив, ви информирам, че такава не е публикувана и не е връчвана, на който да било заинтересован на територията на община Кричим, респективно град Кричим.

Изводите оставям на вас!", завършва кметът.

Припомняме, че по-рано днес в качеството си на председател на Областния кризисен щаб, областният управител  Дани Каназирева, отмени заповедите на кметовете на Сопот и Кричим – Деян Дойнов и  Атанас Калчев,  в частта им,  оято противоречи с последната заповед на здравния министър за въвеждането на противоепидемични мерки в страната.

Причината е установени несъответствия между заповедите на двамата кметове и актуализираната заповед на здравния министър Кирил Ананиев от 13.03.2020 година, твърди Каназирева и уточни, че с разпорежданията си кметовете забраняват достъпа до всички видове търговски обекти с изключение на хранителни стоки, аптеки, дрогерии и бензиностанции, което противоречи с разпорежданията на здравното ведомство.

„В заповедта на ЗМ изрично е посочено кои обекти се затварят, кои остават да работят при спазване на строги санитарно-хигиенни изисквания. Това са мерки на здравното министерство до второ нареждане и те трябва да се спазват, уточни Областният управител.