Кметът на Кричим Атанас Калчев с важно предложение за пазарите. Ето какво казва той:

В качеството ми на кмет на община Кричим, съм изпратил предложение за запитване от Националното сдружение на общините в Република България ( НСОРБ ) до Министъра на здравеопазването на Р България, как ще се процедира при

евентуалното отваряне на пазарите след празниците. На тях ще присъстват, за да продават земеделската си продукция, граждани и на възраст над 60 години. За да продават ефективно продукцията си, същите следва да я предлагат през целия работен ден на пазара, а техни купувачи следва да бъдат и лица под 60-годишна възраст.

При това положение би се стигнало до противоречие между мерките за социална дистанция, въведени със Заповед № РД-01-143/20.03.2020г. на Министъра на Здравеопазването на РБ, от една страна, според която е регламентиран различен период от време за обслужване на възрастните хора в търговските обекти, ( пазарите като цяло стават търговски обекти ) именно поради необходимостта да не се осъществява пряк контакт между тях и по-младите и социално активни граждани, и мерките, регламентирани със Заповед № РД-01-179/06.04.2020г. на Министъра на Здравеопазването.

Отправих запитването, не защото искам да прехвърлям отговорности, а защото проблема и решението за него са от важно значение: приоритет да бъде създаването на възможност за функциониране на кооперативен/фермерски, общински пазари, чийто икономически ефект дори не е доказан и едва ли може да се очаква, че би бил в особено значим размер, или приоритет следва да се даде преди всичко опазване здравето на хората, включително и на тези над 60-годишна възраст, които са по-уязвимата част от населението, но са и голяма част от тези, които биха ползвали услугите на тези пазари, веднъж като търговци и втори път като клиенти. Кое да бъде първи и кое втори приоритет, защото едновременно неминуемо ще се стигне до критична неуправляема ситуация?