В Калофер започна подготовката за мъжкото хоро! Местните почистват коритото на реката и района около нея. Подготвя се и бента, който трябва да повиши нивото на водата в реката.

Хорото ще се играе рано сутринта на Йордановден. Ритуалът се изпълнява вече повече от 200 години, а тази година във водите на река Тунджа се очаква да влязат близо 150 души.

Местните имат едно желание – да играят първо те във водите на Тунджа, каквато е традицията през последните два века.

"Първо да си минем ние, да си влезем в реката, да си хванем кръста. Нямаме нищо против, не можем да ги спрем, но нека бъдат по-съвестни и да не бъдат пияни", разказа пред Glas.bg Ганчо, който е най-възрастният мъж, участващ в градежа на бента всяка година. 

Кметът на Калофер Румен Стоянов също подкрепя призива на местните към гостите в града. 

"Аз ги умолявам – нека бъдат по-смирени и добри. Добре са дошли, ще бъдем заедно на хорото, но нека преди всичко калоферци да минат – това е основното, което желаем", заяви Стоянов. 

Още за подготовката и за традицията - вижте във видеото:

Рано сутринта на 6 януари калоферци в народни носии, под звуците на тъпани и гайди, влизат в ледените води на река Тунджа. Мъжете се хващат за рамене и играят хоро, а на брега свещеници отслужват литургия. Следва хвърляне на кръста, а който го хване - го дава на най-малкия участник в леденото хоро.

На различни места в страната започнаха да играят мъжко хоро на 6 януари.

Очакванията са за мразовита сутрин на Йордановден и замръзнали води на река Тунджа.