Загиналият турист при един от вчерашните инциденти в района на връх Ботев е известният DJ Emotion от Варна, съобщи Moreto.net.

Припомняме, фаталният случай е станал вчера около обяд в района на връх Жълтец (Саръкая), около 4 км. западно от връх Ботев.

Двама туристи са тръгнали в посока хижа "Добрила", като планът им е бил да преминат през т.нар. алпийско било на планината.

Загиналият Тодор Желязков и негов приятел са посрещнали нова година на хижа Тъжа, а на 1 януари изкачили връх Ботев. На 2-ри предприели преход в посока хижа Добрила, като целта им е била за 2 дни да стигнат до Беклемето.

Мъж и жена, опитни туристи, запознали се с тях на връх Ботев, часове наред са ги убеждавали да не предприемат рискования преход, става ясно от публикация в социалната мрежа. Думите им обаче не са успели да разубедят Тодор и неговият спътник от намеренията им.

Част от трасето между връх Ботев и хижа Добрила, известен още като алпийското било на Стара планина, е изключително сложен и опасен в зимни условия и преминаването му изисква специални алпийски умения и екипировка.

Фаталният инцидент се е случил реално още на първия стръмен и опасен склон, този при слизането от връх Жълтец. Точно там при спускане, Тодор се подхлъзва и се свлича около 300 метра надолу по заледения и скалист склон. По-късно е установена смъртта му, а за днес бе планувано да бъде изнесено тялото. Операцията по изваждане на тялото обаче бе отложена заради мъглата и силния ураганен вятър.

1 загинал и 5 ранени туристи в Стара планина!

Потрошените в Стара планина туристи са в болница

Спасителен хеликоптер през 2023-та! А дотогава колко още ще умрат?