Нарастващият интерес към покупката на имоти е сред основните причини за сериозния ръст на икономиката. Брутният вътрешен продукт (БВП) на страната се увеличи с 3,5% през второто тримесечие на годината спрямо същия период на миналата, обявиха от Националния статистически институт.

Като най-голям ръст е отчетен в секторите "Операции с недвижими имоти" – 6,7%, както и във "Финансови и застрахователни дейности" – 6,2%. Но голяма част от ръста в кредитирането се дължи именно на отпусканите заеми за покупка на жилища. Затова се оказва, че имотният сектор се превръща в основна движеща сила на икономиката.

На трето място по ръст е секторът "Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения" – 3,3%, където влизат и софтуерните компании. Селското стопанство отчита по-малък ръст от 2%, а в добивната и преработващата промишленост, както и при доставките на ток, парно и вода ръстът е само 1,7%.

Постигнатият ръст на икономиката от 3,5% повтаря отчетения резултат през първото тримесечие и е доста добър спрямо останалите страни от ЕС. През второто тримесечие на 2019 г. БВП възлиза на 29,1 млрд. лв., което прави по 2128 евро на човек от населението. Спрямо предходното тримесечие ръстът на БВП е с 0,8%, пише "Труд".

Делът на аграрния сектор в икономиката се увеличава на годишна база с 0,1%. Индустрията намалява дела си в икономиката с 1,5% до 28,2%. А делът на услугите нараства до 68,1% при 66,7% през същия период на миналата година. Оказва се, че най-добре се развиват услугите, след тях е селското стопанство, а най-малък ръст има в индустрията.

За крайно потребление от хората и бизнеса отиват 74,6% от произведения БВП, като то се увеличава с 2,8%. Инвестициите формират 20% от БВП като нарастват с 2,2%. Износът на стоки и услуги се увеличава с 3,7%, а вносът намалява с 2%.