На Никулден задъжително на трапезата трябва да има риба. Но как да я сготвим – варианти много, времето – малко!

Майстор кулинарят Николай ни представя три бързи и сравнително лесни рецепти, с които да впечатлим гостите.

Традиционно за Никулден се готви шаран с орехи. А ето и рецептата.

За плънката са нужни орехи, ориз, стафиди, лук, праз и подправки - сол, пипер и мащерка. Разбира се, и шаран.

Рибата се почиства, вадят се вътрешностите, премахват се и хрилете. Със смес от сол и черен пипер се натърква отвътре и отвън, обяснява Николай и добавя, че така обработената риба трябва да престои час - час и половина.

През това време стрък праз и 2-3 глави лук се нарязват и се задушават с малко олио и вода в тиган. Когато водата изври и остане само олио, се добавят 100 грама ориз и се долива около 200 мл. вода. Към всичко това се добавят орехите и стафидите - също по 100 грама.

"Тук обаче има таен момент", отбелязва готвачът пред "Дарик". Преди да се добавят стафидите, накиснете ги в бяло вино.

С така приготвената плънка се пълни рибата, след което се зашива. От плънката винаги остава, но не пречи да я поставите на дъното на намазнената тавичка и върху нея вече да поставите рибата. На 180 градуса се пече около 40-50 минути.

По-различен начин да посрещнем гости е като предложим шаран в пергамент.

Рибата отново се осолява отвън и отвътре, като може да се намаже и с горчица. Тя служи за бърза марината, ра казва Николай. Вътре се поставят резени лимон и домати.

Върху хартията се слага зехтин и се поръсва с риган, слага се шаранът и отново се полива със зехтин. Рибата се навива в хартията, но е важно краищата да бъдат добре сгънати, за да не изтече сосът, обръща внимание майсторът.

Отново - в леко намазнена тава се слага за около 40 мин. във фурната на 180 градуса.

Най-лесният вариант за приготвяне на риба обаче си остава плакията. Обработката на шарана е същата, трябват още лук, чесън и домати.

Готвачът обяснява, че лукът се нарязва на едро, както и чесънът. На дъното на тавата се слага малко олио, върху него се слагат лукът и чесънът, а отгоре им рибата - пълна с лимон. Отгоре се полива с консерва домати.

"За да не е прекалено кисело, добавям щипка захар на доматите, но това е въпрос на вкус", отбелязва Николай.

След като се добави и малко зехтин, върху тавичката се слага фолио, за да може всичко да заври и шаранът да омекне, съветва готвачът. След около половин час на 200 градуса, фолиото се маха и се запича още 20-тина минути.

В крайна сметка обаче, каквато и рецепта да изберете, важното е да се съберете с хубави хора, за да отбележите празника. Честит празник, ден Никулден!