От тази година влиза в сила доброволната военна служба, като през лятото се очаква първите войници да започнат обучение в центровете в Плевен и Велико Търново. Ученици и младежи вече проявяват интерес към шестмесечната казарма, хвалят се от военното ни министерство.

Единадесетокласникът Йордан Йорданов е командир на 9-ти Етърски ученически гвардейски отряд в една от гимназиите във Велико Търново.

През лятото 24-те младежи и девойки от отряда преминали общо военно обучение, в което се научили да стрелят и да оцеляват в полеви условия на война.

Какво е да си войник и защо да изберем доброволно казармата?

"Учихме се да стреляме с автомат "Калашников" и с картечница "Калашников". Палихме огън приготвяхме храна в полеви условия", разказа младежът пред Bulgaria ON AIR.

"Те са първите ученици в България и преминаха през едноседмичен курс на обучение, това обучение беше пилотно за България", обясни учителят и ръководителят на гвардейския отряд Евгени Коев.

Свободните места за доброволните войници са 5 000, като в момента се подготвят базите за обучение.

"Един от центровете, където ще се подготвят тези доброволни войници, ще бъде във Велико Търново, другият ще е в Плевен. Техническата подготовка, ремонтите вървят в ритъм в двата центъра и се надяваме, че първите доброволни войници ще могат да постъпят на служба в средата на лятото на тази година", каза доц. Милен Михов, който е член на Комисията по отбрана в НС.

Кандидати могат да са младежи и девойки до 40 г., физически и психически здрави, неосъждани. Те ще получават заплащане за шестмесечната казарма.

Искаш да набиваш крак на плаца, да правиш сапунки – може, ако си до 40

"Бих приел за половин година да отида за наборна служба, тъй като в казармата доста от момчетата излизат не само по-подготвени за живота, а и с много нови приятелства", сподели ученикът Йордан Йорданов.

Преминалите казарма ще могат да избират дали да останат на редовна военна служба или с цивилни професии да бъдат зачислени в резерва на Българската армия.