Астрономическата есен официално настъпва, а времето в България – все още лятно!

Това ще стане факт точно в 16:31 часа с равноденствието, когато ще се изравнят светлата част на деня с нощта.

През годината Слънцето последователно осветява Северното и Южното полукълбо, като по този начин сменя в тях лятото и зимата.

В два дни от годината небесното светило се намира разположено на своебразен екватор, като изравнява продължителността на светлата част на деня и нощта. Един от тези дни, наричани есенно равноденствие, настъпва днес.

Така есенното равноденствие ще даде началото на астрономическата есен в Северното полукълбо, при която след тази дата светлата част на деня ще започне да се скъсява. С всеки ден продължителността му ще намалява с около пет минути.

За днес синоптиците у нас вещаят прекрасно и слънчево време с градуси до 30.

Сутринта минималните температури ще са от 8 до 13 градуса, а дневните - от 25 до 30.

Облачността над Западна България, отначало предимно средна и висока, ще се увеличи в следобедните часове. Привечер и преди полунощ срещу четвъртък дъжд ще превали в северозападните райони.

В четвъртък минималните температури ще бъдат от 10 до 15 градуса, а дневните ще останат от 25 до около 30 градуса. Облачността ще бъде значителна, но в централните и източни райони - предимно средна и висока.

В петък ще бъде топло за края на септември, с температури от 26 до 31 градуса.

В събота предстои динамично и много топло, дори горещо време. Минималните температури ще са от 15 до 20 градуса и на места ще има тропични нощи - нехарактерно за последните дни на септември. Такива се наричат те, ако минималната температура не падне под 20 градуса.

През деня температурите ще са предимно около и над 30 градуса, а на местата, чувствителни на южен вятър, не са изключени и стойности до около 35, 36 градуса.

В неделя и понеделник вятърът отначало в западните райони ще се ориентира от северозапад и ще започне да нахлува по-студен въздух. Температурите ще започнат да се понижават, а на места ще превали дъжд.