Публична тоалетна на цена колкото апартамент. Това може да се види в столичната градинка "Кристал".

Столичната община е платила 100 хиляди лева за съоръжението с площ около 5 квадратни метра. Всъщност тоалетните са две, а цената им излиза по 9 400 евро на квадрат.

В добавка към това тоалетните не работят и са оградени с огради. За проблема алармираха от гражданската инициатива "Спаси София".

Става въпрос за проект за ремонт на района около храм-паметника "Александър Невски", който е най-мащабният от последните две години.

"И в крайна сметка виждаме, че много малка част от предвидените работи са свършени, а тази малка част от работите, които са свършени, всъщност не работят. Например това е тази тоалетна зад нас, която според документацията за обществената поръчка струва 100 хиляди лева. Вътре са две тоалетни, общо 200 хиляди лева", обяснява пред bTV Светлозар Алексиев.

От миризмата става ясно, че тоалетните са използвани, въпреки, че не работят официално. Вероятно затова са заградени, но така и не са измити. Не работят и новите контейнери за отпадъци.

"Подземи контейнери за отпадъци. Всеки от тези контейнери струва 9 хиляди лева. В момента е опакован с найлони. И с надписи, че не работи. На самите контейнери пише, че не работят. Въпросът е къде спи общината, защо не работят и защо плащаме всичките тези пари. Всъщност гражданите не могат да използват това, за което сме платили", добавя Алексиев.

Общинският съветник от ГЕРБ арх. Ивайло Петков обясни, че цената на публичната архитектура винаги е висока: "По принцип цената на публичната архитектура е висока. За конкретния случай не мога да отговоря, тъй като е минала обществена поръчка, имало е спецификация – точно изпълнение и конкуренция в ценообразуването. Според мен всичко е абсолютно законно и от цената не съм изненадан като стойности. Защото пак ви казвам – в публичната архитектура, вандалоустойчивост, самопочистване… Обществото трябва да свикне със скъпо струващата публична архитектура. Всички трябва да свикнем с това".

А от Столичната община обявиха – разтрогнат е договора с фирмата-изпълнител и остатъкът от проекта ще бъде извършен от друга компания.