Двама пациенти починаха в рамките на няколко часа в новосформираното отделение за COVID-19 в Клиниката по алергология на Университетската болница "Свети Георги" в Пловдив.

Скандално видео показва как преди това двамата мъже чакат за настаняване пред сградата, единият - на кислородно дишане, а другият - легнал на стълбите. Те са преносочени от Инфекциозната клиника, където са лекувани предишните дни.

Двамата пациенти чакат повече от 40 минути, преди да се свържат с медицинско лице.

От здравното заведение са съобщили, че вече е започнала проверка по случая и ако бъде установено нарушение, ще бъде уведомена и пловдивската прокуратура.

Мъжът седнал на тротоара пред отделението по алергология, с кислородна маска на устата е Господин Господинов от село Брестник. До него на стълбите е пловдивчанинът Любчо Лалев. Датата е 16 ноември.

Няколко часа по-късно двамата издъхват в клиниката, която от скоро е трансформирана в отделение за долекуване на пациенти с COVID-19. Преди това те са лекувани в Инфекциозната клиника на Университетската болница, съобщи БНТ.

Роднините на Господинов още са в шок.

"Мъжът ми е инвалид 100% с чужда помощ, 6 инфаркта, 7 стенда, с три байпаса, рак на бъбреците през ден е на хемодиализа" ,казва съпругата му Мария Господинова.

Цяла седмица 61-годишният мъж поддържа температура над 37,4 градуса. Съпругата му опитва да го заведе в болница, за да го прегледат, но получава отказ от няколко места. На 14 ноември тя успява да го транспортира до спешния център в Куклен, откъдето е насочен към Инфекциозна клиника в Пловдив.

"Ние седяхме около два часа, регистриран е на регистратурата, моят мъж вече нямаше сили", разказва Господинова.

След преценка на лекарите Господин Господинов е преместен в новообразуваното отделение за пациенти с COVID-19 в другата база на болницата.

"Приеха го на третия етаж, пеша до горе. В рамките на час той ми се обажда отново и ми казва - върнаха ме отново в Инфекциозна, не съм бил за тях", описва съпругата на починалия.

Господинов остава в Инфекциозна клиника до понеделник, предвиден е за хемодиализа, която така или иначе не е направена. По неясни за съпругата му причини отново е взето решение той да бъде транспортиран в отделението за по-леки случаи.

"Чакахме повече от 47 минути, търсихме, викахме, нямат носилки, нямат инвалидни колички. Стигнахме между втория и третия етаж аз го виждам, че умира кислородът свърши", описва Мария.

В рамките на минути състоянието на мъжа се влошава, а малко по-късно умира на реанимационната маса. В известието за смъртта пише, че причината за смъртта е сърдечен арест и че е с потвърдена диагноза COVID-19, факт , за който съпругата му не е била уведомена.

Другият мъж от видеото -пловдивчанинът Любчо Лалев, също издъхва часове след Господинов.

Двете семейства обмислят за заведат колективен иск срещу Министерството на здравеопазването.

Областният управител на Пловдив Дани Каназирева е разпоредила спешна проверка на случая. Резултатите се очакват в следващите дни.