Цената на задължителната застраховка "Гражданска отговорност" най-вероятно ще се увеличи за всички водачи покрай въвеждането на системата "бонус-малус".

Това прогнозират експерти в сферата на застраховането и пътната безопасност. Те смятат, че нововъведението ще ощети най-вече изрядните шофьори.

Няма мърдане! "Гражданска отговорност" ще поскъпне за всички водачи

Според новия проект на Комисията за финансов надзор на системата "бонус-малус" следващата година ще бъде базова за изчисляването на коефициента, с който през 2021 г. застраховката ще поскъпва или ще поевтинява според поведението на пътя.
При изрядните водачи полицата се предвижда да поевтинее с до 25 или 23%, докато тези с най-тежки нарушения на пътя ще бъдат наказвани с до 400% оскъпяване на застраховката.

"Преди година цената на "Грaждaнcкa oтгoвoрнocт" ce вдигнa изкуcтвeнo пoкрaй рaзширeния кръг нa роднините, които имат право на обезщетения при cмърт oт пътно-транспортно произшествие. Тoгaвa цeнaтa cкoчи двoйнo, a cлeд тoвa кръгът бeшe зaкoнoдaтeлнo cтecнeн oт първoнaчaлнo зaявeнoтo, нo цeнaтa нe пaднa", коментира пред "Сега" Настимир Ананиев, експерт по пътна безопасност и бивш депутат от Реформаторския блок.

Уловките на застрахователите: Как да спестим от "Гражданска отговорност"?
"Поредно увеличение ще "изяде" бонуса на изрядните шофьори, които и без това може да получат не повече от 25% отстъпки, и то чак след 6-7 години", настоява той.

В момента средната цена на застраховката се движи между 250 и 300 лв. в зависимост от населеното място.

"Това ще убие идеята за бонус-малус, която е превенция", смята Ананиев, тъй като става дума за задължителна застраховка, КФН трябва да се намеси и да одитира по-задълбочено как се разходват събраните суми за "Гражданска отговорност".

Бонус - малус на "Гражданската отговорност". Вижте кои са в системата!