Огромно задръстване от тирове се образува на основния ни граничен пункт с Турция - на "Капитан Андреево".

Над 20 км е дълга опашката от тежки камиони за влизане в южната ни съседка. В момента последните тирове са малко след бензиностанция "Шел", която се намира между Любимец и Свиленград, сигнализираха читатели на TrafficNews.

"В последните две седмици опашката не намалява по-малко от 17-20 км. Чакаме между 42 и 70 часа", оплака се шофьор на камион, който редовно пътува през граничния пункт. По думите му, условията, в които са принудени да чакат той и колегите му, са изключително мизерни.

"Няма даже и кошове къде да изхвърляме боклуците, да не говорим за тоалетни или вода. Нашите власти говорят, че проблемът е в турска страна, а реално тапата е на нашата граница. Турция се минава за 10-15 мин, България - за 3-4 часа", обясни той.

По данни на "Гранична полиция" трафикът за товарни автомобили е изключително интензивен не само на изхода на ГКПП Капитан Андреево, но и ГКПП Лесово. Причината за километричните опашки са ремонтни дейности на съпределните гранични пунктове, извършвани от турските гранични власти. От дирекцията уточняват, че от наша страна е направено всичко необходимо.

От Министерството на външните работи съобщиха, че Генералното консулство на България в Одрин е в непрекъсната връзка с турските гранични и митнически власти и при необходимост има готовност да реагира. При необходимост от съдействие българските граждани могат да се обадят на телефон: 0090 284 214 06 17, дежурен телефон в извънработно време в работни дни: 0090 533 7396140, дежурен телефон в почивни и празнични дни: 0090 533 6298164.