Значителните валежи блокираха пътища, спряха влакове и нанесоха щети в различни населени места във втория ден от интензивните валежи над цяла България. Това е равносметката към този час, след като за цялата страна важат предупредителен оранжев и жълт код.

Добрата новина е, че се очаква дъждовете да спрат утре, а лошата - че ще бъдат заменени от поледици заради очакваното застудяване и темеператури до минус 15 градуса в края на седмицата.

За днес НИМХ обяви предупреждение от втора степен - оранжев код, за значителни валежи от дъжд, с количества между 35-65 литра на квадратен метър, в областите - Бургас, Сливен, Ямбол, Хасково, Кърджали и Смолян.

Река Конска, край Перник, в село Ярджиловци преля. Коритото не е почиствано от години, което е предпоставка за още по-голямо наводнение. В момента ситуацията е спокойна.

Бяха наводнени обаче пътни участъци и земеделски площи. Няма евакуирани хора, а над 20 домове са наводнени.

Кметът на селото Росица Лазарова обясни, че са били в бедствено положение, но кметът на Перник е изпратил машини, за да се направи дига.

Проблеми с канализацията във варненския квартал "Виница" пък буквално заля къща с фекални води, които се изсипват директно в двора на имота.

"Всичко се случи много бързо и дойде от запушена шахта, която честа аварира. Досега водата се отвеждаше надолу по асфалта, но сега строителите, които сторят кооперация, са направели канал, който да я отвежда към нас", оплака се потърпевшата жена.

Обитателите на 20 къщи във вилна зона Черниците край Бургас са били предупредени да се евакуират по разпореждане на кмета Димитър Николов.

С разрешение на дежурните на "Лукойл Нефтохим" служители на общинския отдел за управление при кризи са вдигнали т.нар. саваци на дигата, с които се е увеличила пропускливостта на водата.

Системата за оповестяване е алармирала за опасност от високи нива на река Маринка по поречието си във вилна зона Черниците, река Отманлийска в границите на хижа "Странджа" до вливането си в Черно море.

Повишено ниво на водните обекти, сигнализирани чрез датчиците на системата, са още станция на Рибарското селище, където нивото е стигнало 120 см към 3 ч, станция на хижа "Странджа" - 150 см към 4,48 ч, вилна зона Черниците - 150 см към 4,33 ч, и станция на язовир "Хур Дере".

През нощта свлачище се активирало в Смолян, като е разрушило една пристройка, в която са били затиснати седем души. Общо пострадалите от инцидента са 11 души, тъй като и малко по-късно е паднала стена на съседна къща. В нея са били затиснати баба и дядо.

Обстановката в Смолянско се влошава, като валежите са повсеместни. Нивата на реките са се повишили сериозно, но все още няма преливащи реки. За територията на областта през нощта са отчетени между 20 и 30 литра валежи. Има драстично покачване на реките Черна и Арда. На много места има затлачени корита от обилните валежи.

В района на Доспат, както и по високопланинските проходи, дъждът се е обърнал на сняг. В останалите части вали дъжд.

Трън пък е без вода от 22 часа снощи заради наводнена помпена станция. Под вода са помпите и сградата. Екип на "В и К" е на място.

Кметицата е притеснена от евентуално откъсване на тръби от довеждащия водопровод, който преминава над свлачище по пътя за село Банкя.

Поради паднала скална маса е преустановено движението на влаковете в два участъка от железопътната инфраструктура: Якоруда-Аврамово (по направлението Септември-Добринище) и Разделен пост Люляково-Дъскотна (по направлението Карнобат-Варна), съобщават от НКЖИ.

Своевременно е създадена организация по разчистването на междугарията и възстановяването на проходимостта им. Пътниците от засегнатите влакове ще бъдат превозвани с автобуси.

Два ТИР-а са закъсали по пътя Разград - Попово, в участъка след село Благоево към село Ломци. Заради мокър сняг и лапавица пътното платно е хлъзгаво. Сигналът е подаден към АПИ за обработване.

Движението на превозни средства се регулира от пътни полицаи, като поетапно се пропускат автомобилите в едната лента. Водачите да шофират с повишено внимание.

"Няма бедствено положение и евакуирани хора на нито едно място в столицата, настоя по-рано днес кметът на София Йорданка Фандъкова.

"Вярвам, че ситуацията ще започне да се успокоява. Най-тежко е положението в район "Нови Искър", но няма основание да бъде обявявано бедствено положение на територията на Столичната община.