Националният институт по метеорология и хидрология обяви предупредителен оранжев код за очаквани значителни валежи в областите Смолян, Кърджали, Хасково, Ямбол, Бургас и Сливен.

В тези области се очаква количеството на валежите днес да достигне между 35 и 65 литра на квадратен метър.

И днес остава усложнена ситуацията в селата около София. Проливният дъжд нанесе сериозни щети. Около река Блато са изградени диги, за да се предпази населението.

Продължава огледът на щетите след вчерашното наводнение в община Трън. Местната администрация обяви частично бедствено положение, след като река Ерма преля и наводни дворове и мазета. Няма данни за бедстващи хора, както и за селища без ток и вода.

Ерма преля и побесня: Заля земи, дворове и къщи в Трън

В ход е разчистването на мостове и пътища от паднали клони и дървета, както и изграждането на диги, които да укрепят бреговете на реката. От местната власт заявиха, че не могат да се справят сами с последиците от бедствието и се надяват държавата да им помогне финансово.

Община Перник обяви частично бедствено положение

На Северозапад 100 населени места останаха без ток. Екипите на енергодружеството отстраняват авариите, а работата ще продължи до възстановяване на захранването.

Кризисен щаб пък следи нивата на язовирите в цялата страна, където е необходимо има контролирано изпускане на водоемите.

Наша река отнесе джип заедно с шофьора! СНИМКИ