Три дни агония – толкова е траел ремонтът в два от ВЕЦ-овете по почерието на Въча, и двата собственост на НЕК, които пресушиха реката край Кричим и предизвикаха екокатастрофа с хиляди измрели риби и унищожена екосистема.

Пред Glas.bg кметът на малкото градче обяви, че на 18-ти ноември е получил уведомление от МОСВ, че до 21-ви - заради ремонтни работи във ВЕЦ Въча 1 и 2, ще бъде намален дебита в реката.

Eкокатстрофа край Кричим! Въча пресъхва – рибата измира СНИМКИ

В писмото от екоминистерството пишат до градоначалника, че ВЕЦ-овете се задължава за 18 часа да отпускат дебит от 5 метра в секунда за оводняване на руслото на реката, за да може да е жива рибата, а и да се поддържат екосистемите.

"Зачудих се защо за 18 часа се осигурява този воден ресурс, защо не за 24 часа. Другите 6 часа, при липсата на вода, тази риба с какво ще живее?", попита Атанас Калчев.

"Направи ми впечатление, че не беше разписано от колко до колко часа ще бъдат извършвани тези ремонти, респективно кога ще бъде занижено количеството на водата във Въча. Другото интересно е, че тези мероприятия са се случвали в тъмната част от денонощието. Трите дни водата беше спряна, Въча беше пресъхнала изцяло и интересното е, че някой умишлено е разпоредил това да се случва в тъмната част от денонощието", настоя той.

По думите му под това уведомление се е подписал ресорния зам.-министър от МСОВ Красимир Живков.

Според Калчев изявленията на НЕК по казуса са откровени лъжи, че водата, която дружеството изпускало, била за нуждите на водоснабдяването на Кричим.

"Или е от некомптенетност, или се опитват да замаскират някакви лъжи… Винаги някой се възползва от подобна ситуация и спира водата по коритото на река Въча, или го пренасочва някъде другаде. Може би да има и елемент на източване на водни количества към частните ВЕЦ-ове", допуска той.

Кметът обяви, че те като община, няма как да заведат дело срещу НЕК, защото в закона не били ситуирани като заинтересована страна.

"Има достатъчно инстутиции – МОСВ", посочи той но допусна че няма как държавата да съди държавата.

Градоначалникът изрази надежди рибарските сдружения да заведат искове, защото са подали вече сигнали в прокуратурата и в момента текат проверки.

"Надяваме се да образуват по-задълбочени проверки, които да доведат до резултати и до наказани", каза Атанас Калчев.

В крайна сметка от днес вода във Въча има, но има ли риба? Има ли виновни! Темида е на ход!