Десетки са вече желаещите бургазлии да си вземат жива елха от местния разсадник за Коледа. След това елхичките ще бъдат засадени, за да продължат живота си в градска среда, съобщи Бтв.

Разсадникът на Югоизточното държавно предприятие в местността Отманли е едно от местата, откъдето можем да си вземем жива елха. В района има още няколко такива.

Целта им е дръвчетата да не се изсичат, а да се украсяват за празниците специално отгледаните за това елхички.

„От няколко години организираме акция за засаждане на живи коледни елхи. За съжаление обаче голяма част от коледните дръвчета са компрометирани още с купуването им от магазините, тъй като не са климатизирани и не са от региона, в който се засаждат”, обясни Владимир Димитров от „Зелена Странджа”.

Условията при стайна температура не са подходящи за дърво, което расте навън. Затова колкото е възможно по-кратко време трябва да го държим в стаята. Трябва и да е далече от отоплителните уреди.

Повече от 40 семейства са заявили желание да украсят живо коледно дръвче. Сред желаещите е и Народно читалище "Асен Златаров 1940" в Бургас. Там деца плетат на една кука и изработват коледна украса, с която искат да украсят живо дръвче и да го посадят.