Православната църква чества днес паметта на Свети великомъченик Мина, считан за покровител на семейството и пазител на сираците и бездомните.

Към Свети Мина вярващите отправят молитва за здраве и благоденствие на дома и децата си. Светецът помага на хората да си възвърнат загубеното или откраднатото.

Пътуващите на дълъг път, както и войниците също очакват закрила, защото някога самият светец бил прочут и смел войн. Заради вярата си бил посечен от езичниците на император Диоклециан в края на 3 век, когато християните, които отказвали да приемат поклонничеството били подлагани на жестоки гонения.

В народния календар празникът бележи средата на т. нар. Вълчи празници - времето от Архангелов ден до Коледни Заговезни.

В миналото в този период хората спазвали различни забрани, за да не влизат вълците близо до селището и да не нападат стадата им.

На днешния ден, на който се почитат и светците Виктор и Викентий, празнуват всички с имена Виктор, Виктория, Мина, Минка и Минчо. Бъдете здрави и честити!