След големи мъки - рушащото се читалище в град Шипка получи статут на културен паметник.

Читалище "Светлина - 1816" е едно от първите български читалища и има близо 150-годишна история. То обаче беше потънало в разруха и се наложи много спешен ремонт на покрива.

Община Казанлък, през юли миналата година спешно обезопаси сградата и монтира СОТ. Това даде възможност да бъде възложено конструктивно обследване, което излиза с положително становище за състоянието на постройката и нейното бъдеще.

Преди година започна кампания за набиране на средства, с които читалището отново да възкръсне, а 12 месеца по-късно резултатите са налице - сградата е добре и ще може да заживее дълги години.

Читалището е като умалено копие на Народния театър "Иван Вазов". И днес надеждите, че ще възкръсне, са по-силни отвсякога.

"Автентичната зала може да бъде запазена, плюс оползотворяване на пристройките, изградени през 80-те, защото те са необходими като допълнителни помещения за пълна функционалност на бъдещ културен център", сочи експертиза, направена от един от най-добрите специалисти в тази сфера у нас проф. д-р инж. Румен Гуглев от "Научноизследователски строителен институт – НИСИ".

Новият статут на паметник на културата от местно значение дава адекватна юридическа и устройствена защита и много по-широки възможности за търсене на финансиране на проекта по възстановяване.

Иначе казано - вече няма да е необходимо управата на читалището да се чуди откъде да вземе пари за ремонт.