Пленумът на Висшия съдебен съвет се събира днес, за да гласува отново върнатото от президента назначение на Иван Гешев за главен прокурор. След очакваното преизбиране ще падне и последната бариера пред кандидата за наследник на обвинител №1 Сотир Цацаров.

Заседанието ще започне в 10:00 часа в заседателната зала в сградата на ВСС на ул. „Eкзарх Йосиф“ 12, която пак ще бъде под обсада от агитки „за” и „против” досегашния зам.-главен прокурор.

До прегласуване на избора на Гешев се стигна, след като през миналата седмица президентът Румен Радев отказа да подпише указа за неговото назначаване и върна процедурата обратно към ВСС.

Преди това на 24 октомври пленумът на ВСС избра Гешев за следващ главен прокурор  20 гласа „за” и само 4 „против” при един липсващ заради отпуск съдебен кадровик. Тогава заседанието продължи повече от 10 часа, докато кандидатът отговори на всички 107 въпроса.

Днес заседанието ще бъде много по-кратко, защото единствените две точки в него са обсъждането на президентския указ и повторното гласуване. Само ако Гешев не получи 17 гласа, ще има нова процедура с възможност за предлагане на нови кандидати. На практика това обаче едва ли ще се случи, защото всички членове на ВСС, подкрепили го на 24 октомври, ще го направят и сега, според предварителните сондажи.

След избора във ВСС процедурата продължава с предложение до президента, който няма право втори път да откаже да назначи избрания кандидат.

За днес отново са заявени митинги заради избора, като от 9 часа в района на ул. "Екзарх Йосиф" ще бъде променено движението. Паркирането и движението на моторни превозни средства, трамвайни мотриси и пешеходци ще бъде временно ограничено.

Противниците за назначаването на Гешев ще се съберат от 9 часа пред сградата на ВСС на протест, организиран от гражданското сдружение „Боец”. Сайтът "Пик" пък организира по същото време митинг в подкрепа на Гешев.

От 7 часа до приключване на протеста се забранява престоят и паркирането на пътни превозни средства, както следва:

- по ул. "Екзарх Йосиф" между ул. "Георг Вашингтон" и ул. "Цар Самуил";
- по ул. "Кн. Борис I" между ул. "Цар Симеон" и бул. "Тодор Александров".

От 7 часа до приключване на протеста се забранява влизането на пътни превозни средства по ул. "Екзарх Йосиф" между бул. "Кн. Мария Луиза" и бул. "Стефан Стамболов".

От 7.30 часа до приключване на протеста се променя частично маршрутите на трамвайни линии №20 и 22, както следва:

- Трамвайна линия №20 се движи по маршрут: депо Искър - Младежки театър;
- Трамвайна линия №22 се движи по маршрут: автостанция Изток - Младежки театър;
- Разкрива се временна автобусна линия №22-ТМ с маршрут: от жк "Западен парк" (крайна станция на автобусни линии №72 и 77), надясно ул. "Западна", надясно по ул. "Суходолска", наляво по ул. "Кубан", по бул. "Възкресение", наляво по бул. "К. Величков", надясно по ул. "Пиротска", надясно по бул. "Христо Ботев", надясно по бул. "Тодор Александров" и наляво по бул. "К. Величков" по маршрута до жк "Западен парк".
Автобусите ще се движат по споделеното трамвайно трасе по бул. "Възкресение" и бул. "Константин Величков".

Автобусите ще спират:

на всички съществуващи автобусни спирки по маршрута, включително на спирките в споделеното трамвайно трасе и на спирките на нощните автобусни линии:
- с код 6405 "Бул. Христо Ботев" (крайна и начална) на бул. "Тодор Александров" в посока жк "Западен парк" за нощните автобусни линии Н1 и Н3;
- с код 6407 "Ул. Опълченска" на бул. "Тодор Александров" в посока жк "Западен парк" за нощната автобусна линия Н1;
на трамвайните спирки по ул. "Пиротска":
- с код 1927 "Ул. Димитър Петков";
- с код 2077 "Ул. Одрин";
- с код 2086 "Ул. Опълченска";
- с код 0384 "Бул. Христо Ботев";
на временна спирка с код 6399 "Ул. Одрин" на бул. "Тодор Александров" на 30.00 метра след ул. "Одрин". До 07.30 часа на 24.10.2019 г. Столичен електротранспорт да реорганизира трамвайното движение така, че да няма трамвайни мотриси, обслужващи трамвайни линии №20 и 22 в участъка от Младежки театър до "Красна поляна", включително и обръщателното колело на метростанция "Опълченска".