Когато патоанатомите в моргата се забавляват и решат да аутопсират… кренвирши, за да установят тяхното съдържание.

И откриха, че съдържанието на месо в тях варира от скромните 20% до 0%.

Легендата, която гласи, че "Ако си ял кренвирши, значи си ял всичко", всъщност се оказва май самата истина.

Изключително интересният експеримент е проведен от преподаватели и студенти от катедрата по патология на Медицинския университет в София.

Докторите проверили някои от най-популярните марки кренвирши на пазара - "Тандем", "Народни", "Житница", "Кен" и "Сачи".

От изследването им е видно, че в почти всички проби присъства солиден процент гладка мускулатура - с други думи, противно на обичайната народна мъдрост, в кренвиршите всъщност има месо – макар и малко!

Добрите новини обаче спират дотук, защото огромно количество сухожилия и скелетни хрущяли са най-популярната съставка на кренвиршите.

На няколко места патолозите откриват смляни тестиси, чревна мускулатура, мозъчни клетки и... голямо количество растителна тъкан, в това число и водорасли.

Положителното е, че в нито една от пробите няма следи от паразити или опасни бактерии.

А коментарите към публикацията са показателни:

"Кренвиршите под микроскоп изглеждат различно от останалите видове мляно месо, понеже при производствения процес продуктите се хомогенизират и емулсифират. Тази структура всъщност представлява емулсия от разкъсани мускулни клетки, миофибрили и колагенови влакна, както и от мазнини/вода/въздух", пише Marto Dimitrov.

"Наличието на протеиново-мастен емулгат е нормално. В т.нар. безструктурни колбаси е нормално наличието на 20 даже 30% мазнина. Иначе няма да се получи консистенцията. Кожа не е допустима освен ако не е контаминат или изрично не е описана. Хрущяли са нормална находка при обезкостяването, сухожилия - също. За малотрайни колбаси рядко се ползва обезжилено месо", пише в коментар под публикацията Иван Кънчев, който е специалист по хистопатология.

А в стандарта на БАБХ "Стара планина" за варено-пушени малотрайни колбаси се посочва, че производството може да съдържа свинско месо (85 кг на 100 кг пълнежна маса), нитритна сол, фосфати, захари, аскорбинова киселина и нейните соли, черен (бял) пипер, индийско орехче или еквивалентното им количество екстракти, питейна вода и изкуствен лед (до 15,5 кг на 100 кг пълнежна маса). Водното съдържание в тях трябва да е не повече от 65%, мазнините - до 25% от общата маса.