Високи нива на атмосферни замърсители като азотен диоксид и фини прахови частици са били измерени в класните стаи на 8 столични училища. Това сочат резултатите от мащабно европейско проучване, посветено на качеството на въздуха в учебните заведения на пет европейски града - Берлин, Париж, Лондон, Мадрид, Варшава и София. Данните са от доклада "По-чист въздух, по-здрави деца" и Health and Environment Alliance (Брюксел), цитирани от БНР.

"Налице е замърсяване на въздуха в училище, но стойностите не превишават допустимата норма - уверява Ан Щалфер от Алианса за здраве и околна среда. - Концентрацията на прахови частици и на въглероден двуокис са по-високи от препоръчаното от Световната здравна организация за защита на здравето, но измерените стойности не са опасни. Налице е нуждата от по добра вентилация".

Замърсителите на въздуха влизат в класните стаи през прозорците. Затова ръководителят на проекта "Зелена София" на Столичната община Елица Панайотова призовава за ограничаване на трафика в зоните около училищата.

"Децата отиват сутрин на училище в 7.30 часа. Около този часови диапазон непосредствените улици, които са периметъра на училището, да бъдат забранени за влизане на автомобили", предлага тя.

"Децата прекарват около 1/3 от живота си в класните стаи, затова е изключително важно какво дишат там. Измерихме в класните стаи нивата на фини прахови частици, на азотен двуокис и на въглероден двуокис. Резултатите показаха, че има още какво да се желае. Замърсяването с прахови частици в някои от стаите беше над нормите. Това създава реален риск за здравето на децата. Въздухът в класните стаи е проникнат и от трафика на колите, който се образува около училищните сгради", каза пулмологът д-р Александър Симидчиев от сдружение "Въздух за здраве".