В най-горещия ден през месец юли живакът на термометрите удари 45,2 градуса! Тази стойност е измерена в град Садово, област Пловдив през далечната 1916 година. Тази е и най-високата температура през юли, измервана някога в историята.

Днешният 31 юли 2020 година обаче беше най-горещият от началото на тази година. За целия ден бяха в сила предупредителни кодове за потенциално опасно време.

Най-високо стигнаха градусите в Сандански. Там термометрите показваха 40 градуса. С 39 градуса - останаха Пловдив, Русе, Стара Загора, Чирпан. Това са температурите, измерени на сянка.

Малко над 30 са днес сигналите, свързани с топлото време, получени в Центъра за спешна помощ в София. Те са били най-често за прегряване и рязко падане на кръвното налягане. Лекият полъх в столицата не позволи на високите температури да се усетят така, както през вчерашния ден. За сравнение- вчера спешните екипите са се отзовали на над 50 обаждания.

И ако в София живакът не скочи много над 30 градуса, то в Хасково дори на сянка термометърът показваше до 39 градуса.

За да са малко по-поносими жегите, работещите навън получават студена минерална вода.

„Миналата година цяло лято раздавахме, мисля, че и тази година така ще продължи”, казва Веселин Янев.

За Стефан Манчев, който работи на открито, единствен изход от жегата остава сянката. „Жегите са по-трудни за нас, иначе на студа има повече движение, успяваме да се преборим, но лятото е по-тежко”, казва той.

Безспорно едно от най-ефикасните средства за прохлада - както в колата, така и в жилището, е климатикът. Лекарите обаче напомнят, че разликата в температурата вътре и навън не трябва да е повече от 10 градуса.

„Ако навън е 40 градуса, климатикът не трябва да ни е на 18. Има една терминология в медицината "температурен стрес" – това увеличава драстично риска от инфаркт и инсулт”, посочва д-р Зоран Станков.

Същият риск крие и дехидратацията на организма. „По време на жегите губим доста течности, кръвта става по-гъста и за хора, които са с рисков профил за тези заболявания, този риск още повече се увеличава”, казва още Станков.

При неотминаваща гръдна болка трябва незабавно да се потърси лекарска помощ, предупреждават кардиолозите.

„Тук не говорим само за възрастни хора, тъй като инфарктите вече слязоха до 30-годишните, което е доста тревожно. При една сърдечна болка трябва да се отиде до първото спешно отделение, за да се направи кардиограма, която ще потвърди или отхвърли тази опасна диагноза”, обяснява д-р Зоран Станков.

Горещините днес не стреснаха само късметлиите, намиращи се край морето. Средната температура край морския бряг беше около 30 градуса.

Синоптик от НИМХ обяви прогнозата за август! Изненада в първите дни

В най-голямата Спешна болница у нас – „Пирогов”, през днешния ден само един човек е потърсил лекарска помощ с влошено състоянието, заради горещото време.

След серията горещи дни, предстои малка почивка. Температурите още в събота ще се понижат с 4-5 градуса, а в неделя от 40 градуса днес, ще очакваме скромните 30.

В следващите часове е възможно да вали на места в Северна  България и планините. През нощта и утре сутрин - на изток ще има все още превалявания.

В събота, освен че температурите ще се понижат, следобед очакваме превалявания на места, които могат да бъдат по-интензивни, заедно с гръмотевици. Има риск от градушки.