Историческият спор между Скопие и София за Гоце Делчев придоби нови – трагикомични очертания!

Гоце Делчев е и македонец, и българин, настоя днес пред bTV доц. Наум Кайчев, който е член на комисията България - Северна Македония, решаваща спорните въпроси.

По думите му, комисията не се е събирала от 10 месеца заради подготовката и провеждането на изборите в Северна Македония.

"Нееднократно сме изтъквали, че ние сме експертна комисия, която не би трябвало да се влияе от вътрешнополитическата динамика, вътрешнополитическите фактори в една или друга страна. От 10 месеца фактически нашата комисия е блокирана и не провежда редовни заседания. За съжаление се наблюдава едно анонсиране в публичното пространство, че всичко е наред и комисията функционира и дори отговорни представители заявяват доста неверни неща в публичното пространство. Вчера вицепремиерът по европейската интеграция на Република Северна Македония – Никола Димитров, в едно пространно интервю за една телевизия, каза, че видите ли – ето съвместната комисия е уточнила и античния, и средновековния, и ранноосманския период, което не е така. Разговорите по Средновековието продължават и те съвсем не са леки", коментира Кайчев.

Според него проблемът с Гоце обаче би могъл много лесно да се реши, ако имало волята за опиране на архивите.

Само преди дни премиерът на югозападната ни съседка Зоран Заев изрази желание и двете държави да излязат победители от спора.

И пак за Гоце… Зоран Заев вярва, че няма да ги блокираме за Евросъюза

"Вярвам, че ще намерим решение с България, и двете страни трябва да излязат победители. Историята е важна, но тя трябва да бъде отправна точка за бъдещето", настоя той в интервю по Националната телевизия.

"Показахме, че имаме капацитета да разрешаваме проблеми. Решихме три глави от преговорите, споразумяхме се за пет исторически фигури от миналото, шестата историческа фигура е Гоце Делчев. Дали днес Заев и Борисов, или някой по-нататък направи така, че само едната страна печели, бъдеще няма. Намерихме решения на основните проблеми. Имаме архиви, ще седнем и ще ги обсъдим прозрачно и публично. Ще намерим решение. Трябва и двете страни да са победители", настоя той.

Заев изрази увереност, че бързо ще бъде намерено решение с България през следващия период.

"Изпращам съобщение до съседна България, че сме готови да преговаряме по въпроса за Гоце Делчев. Ако сме наранени, това не е приятелство. Вярвам, че ще намерим решение с приятелска Република България", подчерта той.

Попитан дали е разговарял по тази тема с българския премиер Бойко Борисов, Заев отговори, че са се чували, но не са обсъждали точно тази тема.

Попитан дали трябва македонците да приемат, че Гоце Делчев е българин, за да влезе страната в ЕС, Заев каза, че не трябва да се допуска блокиране на преговорите.