Трагедията с 9-годишния Стефан в Кардам била очаквана. Свободно се търгувало със забранена миша отрова, която се продавала “под масата” в аптеки и фирми за растителна защита.

Това заяви пред bTV Явор Гечев от фондация “Четири лапи”.

Припомняме, че това към момента е основната версия за смъртта на 9-годишния Стефан. Отровата била поставена в стената на стаята, в която спяло семейството на починалото дете.

9-годишният Стефан почина в болница, а две от сестрите му бяха приети в много тежко състояние с натравяне.

9-годишният Стефчо от село Кардам – починал от отрова за мишки!?

Версиите за Кардам – смразяващи! Възможно ли е майката да е отровила децата?

Смята се, че става дума за забранено за продажба вещество. Явор Гечев от фондация “Четири лапи” коментира пред bTV, че отровата е изключително силна, а подобен препарат може да убие човек, дори той да не е в пряк досег с него.

Гечев смята, че това не е единичен случай и в Кардам свободно се търгува със забранена миша отрова.

“Проблемът е комплексен, дължи се на липсата на контрол при придобиването на такива препарати и употребата им. Всеки човек има достъп до подобни препарати”, уточни Гечев.

Отровата се продавала “под масата” в аптеки и фирми за растителна защита. Те се приготвяли от неквалифицирани хора, въпреки строгостта на закона.

Версиите за Кардам – смразяващи! Възможно ли е майката да е отровила децата?

Не наденицата, децата в Кардам – отровени! С лекарства, с химикали…

“Масово обаче този проблем се неглижира от институциите, защото винаги жертвата е животно, а когато в животно някак си има едно отношение, че е прекалено скъпо да се разследва”, допълни той.