На 76 години почина легендата на българското кино Стефан Данаилов.

След продължително и тежко боледуване и въпреки положените огромни усилия в 0,15 часа тази нощ Стефан Данаилов почина, съобщиха от ВМА.

Почина легендата на българското кино Стефан Данаилов. Поклон!

През лятото Данаилов се подложи на операция на тазобедрената става след падане, а в началото на месеца беше приет във ВМА заради белодробен проблем.

През 2018 г. той разкри, че страда от Паркинсон, а 4 години по-рано пребори тежко онкологично заболяване.

Със своите над 150 роли, Ламбо е любим актьор на няколко поколения българи. Стефан Данаилов е изиграл огромна палитра от персонажи – от майор Деянов в "На всеки километър" до Дон Надзарено "Нуцо" Марчиано в италианския сериал "Октопод 7".

Огромна следа в нашето кино оставя с ролите си в "Следите остават", "Инспекторът и нощта", "Черните ангели", "Сватбите на Йоан Асен", "Дами канят" и "Топло".

Стефан Данаилов се снима и в много чуждестранни продукции, а най-младите зрители са го виждали и в сериалите "Стъклен дом" и "Столичани в повече".

Колосално е наследството му  и на театралната сцена – с десетките силни роли (като Хамлет, Дон Жуан, Дон Кихот и много други) и стотиците талантливи артисти, на които като техен преподавател в НАТФИЗ е помогнал да намерят своя професионален път.

След 5-годишно отсъствие от сцената и след сериозни здравословни проблеми, той се завърна в миналия сезон на Народния театър със спектакъла "Актрисата".

Стефан Данаилов не беше безразличен и към случващото се у нас. Показа го от трибуната като депутат в 7 парламента. През 2005-2009 г. беше министър на културата, като и след това остана в ръководството на Българската социалистическа партия. През 2011 г. беше кандидат за вицепрезидент на България.

Професорът е роден на 9 декември 1942 г. в София. През 1966 г. завършва актьорско майсторство във Висшия институт за театрално майсторство "Кръстьо Сарафов" /ВИТИЗ/ (дн. Национална академия за театрално и филмово изкуство "Кръстьо Сарафов") при проф. Стефан Сърчаджиев, Методи Андонов и проф. Анастас Михайлов.

Към актьорската професия го насочва съпругът на сестра му Росица - актьорът Иван Кондов, който го подготвя и за кандидатстудентските изпити във ВИТИЗ.

Стефан Данаилов е носител и на множество български и чуждестранни награди. Лауреат е на Димитровска награда (1971) за телевизионния сериал "На всеки километър". През 1983 г. той е удостоен със званието "Народен артист". На 11 ноември 2002 г. Стефан Данаилов получава държавната награда "Паисий Хилендарски", а на 6 декември 2002 г. е удостоен с орден "Стара планина" първа степен за изключителните му постижения в областта на българското кино и театър, за приноса му в политическия и културния живот на съвременна България и по повод 60 години от рождението му. Почетен гражданин на София (17 септември 2013).

Носител на награда "Икар" на Съюза на артистите в България за "забележително сценично и екранно присъствие и ролята му в духовния живот на България" (28 март 2003), на награда "Икар" за цялостен принос в сценичните изкуства (27 март 2005), на Голямата награда "Аскеер" за цялостен принос към театралното изкуство (24 май 2015).

"Какво е смъртта?", лаконично написа майката на единственото биологично дете на Мастера - Владимир Данаилов - актрисата Ирен Кривошиева.

Премиерът Бойко Борисов пък сподели видео в официалния си профил във Facebook, с което се сбогува с големия български актьор Стефан Данаилов.

"България загуби голям българин, обичан и уважаван от милиони хора. Той беше вселена от талант, емоция и мъдрост", написа в профила си във Facebook лидерът на БСП Корнелия Нинова.

"БСП загубихме една от най-авторитетни си личности и опора. Стефан беше вдъхновение за нас. След смъртта на татко, той стана мой втори баща. Загубих го. Ламбо, обичам те толкова много. Ще ми липсваш. Почивай в мир!"

Ламбо, ще останеш завинаги в сърцата ни. Поклон! Светъл да е пътят ти…