Много момчета си мечтаят да са полицаи. Има обаче и момичета, които искат същото. Такава е и Йоана Йорданова - сега вече младши инспектор в Сектор Пътна полиция Шумен.

"Исках да спирам всички, които нарушават законите за движение по пътищата и да помагам на хората, когато са участници в ПТП, пострадали, на пешеходците като участници в движението", казва тя.

Затова дори Йоана Йорданова се мести от Лясковец в Шумен, за да сбъдне мечтата си – да бъде катаджия. А както стана ясно - тя не се притеснява да спира и да глобява.

Според нея мъжете правят повечето нарушения.

"Жените са по-старателни, стриктни и изпълняват", казва полицайката пред "Дарик" и допълва, че мъжете като брой шофьори са повече и затова изглежда, че са по-добри.

Оказва, че и с мъжете шофьори се работи по-лесно. Нейният колега инспектор Йордан Жеков посочва, че мъжете катаджии ги възприемат като по-репресивен орган. Докато към жените шофьорите подхождат малко по-снизходително и понякога по-остро като си мислят, че ще се среснат и надделеят над самия служител.

"Обаче се получава грешка", смее се той.

А инспектор Йорданова обяснява, че при проверка мъжете зад волана започват да се оправдават, но когато видят, че тя не отстъпва – се съгласят и примиряват.

Жените зад волана обаче имат повече какво да кажат при проверка. А когато и проверяващият е жена – става интересно.

"Това си е нормално да си е при жените – винаги те са прави. При тях е по-трудно. Дори имах един колега – той нарочно искаше да спираме жени, да види как ще се оправям с тях. Беше много интересно. Никакъв проблем, поспорваме малко и все една от двете излиза права", смее се мл. инспектор Йорданова

"За полицаите е важно не само да излязат прави в спора, но и да успеят да възпитат водачите – както настоящите, така и бъдещите", категорична е катаджийката.

"Спрях един водач - без колан. Отзад беше дететенцето му – момиченце, без столче. След спирането, представяне и съобщаване за нарушението му, детето се стресна малко, бащата се обърна и само каза, тате виж: „Тази какичка иска да вземе паричките, с които аз можеше да ти купя играчка. Което не мисля, че е правилно – родителите трябва да спазват правилата за движение по пътищата и да не учат така децата си", казва полицайката.

Според нея негативното отношение към катаджиите най-често е заради налаганите глоби. Инспектор Йорданова обаче смята, че полицаите не са лоши хора, а просто начинът да има ред на пътя е такъв.

Снимки: "Дарик"