Анонимна жена от София от години плаща вересиите на хората от монтанското село Дълги дел в местната бакалия. А те подозират бизнес дама или банкерка.

За първи път благодетелката се появила през 2014 г. – тогава Огоста наводнила Дълги дел, а местна жена разказала на своя близка за бедата и че местните пенсионери не могат да си плащат вересиите за храна в бакалията на селото, а то има всичко на всичко 165 жители.

Бизнес дамата от София, която желае да остане анонимна, дала веднага 1000 лева.

Събрали се кметът, магазинерката и председателят на кооперацията и погасили вересиите.

Постепенно помощите станали в натура. По Великден щедрата дама праща козунаци, през август за местен празник пък - кебапчета.

Самотна баба твърди пред "24 часа", че някой отворил портата на двора на къщата ѝ и оставил на прага бутилка олио, друг път намирала мляко, шоколадово руло…

"Говорят за добри духове и самодиви, а не си дават сметка, че в селото живеят добри хора, готови да помогнат", разказва Иван, един от живеещите в селото пенсионери.

В последно време заради чудните природни красоти селището се е превърнало във вилно, истински земен рай с дебелите сенки и прохлада през лятото и със забележителната местност Младенин вир. Заради това част от старците подозират, че помощите идват от по-богати виладжии.

За други пък парите се пращали от Холандия заради заселили се в Дълги дел две семейства холандски художници.

И легендите си продължават…