В София стотици души излязоха пред Министерски съвет за да изразят позицията си, предаде репортер на Glas.bg

Днес в 8 града се проведе протест организиран от Национална група – родители обединени за децата. Протестът е против влизащия на 1 януари 2020 година Закон за социалните услуги.

Припомняме, че недоволството на родителски организации против Закона за социалните услуги продължавяа да расте и ескалира до внасянето на законопроект за отмяна на Закона за социалните услуги. 

Национална група – родители обединени за децата смята, че този закон дава прекомерна власт на държавата, НПО и часни фирми доставчици на социални услуги в семейството.

Какво влиза в сила от началото на 2020 касаещо децата и семействата

Въпреки, че Стратегията за детето е спряна последните промени в законодателството включват:

• Отнемане по сигнал: само по сигнал (вкл. анонимен). Могат да отнемат детето ви в рамките на 24 часа без съдебна заповед (чл. 36г и чл. 36д във връзка с чл. 27(1) от Закона за закрила на детето (ДВ бр. 24 от 22.03.2019г., в сила от 01.01.2020г. (стр. 35 и стр. 36)

• Родителите се считат за виновни. Едва след един месец ще трябва да доказвате пред съда, че сте невинен, ако можете и имате пари за адвокати – чл. 27(2) от ЗЗДетето.

• Домът ви не е защитен. По сигнал социален работник ще може да влезе в дома ви без съдебна заповед и да състави социален доклад с огромно количество лична информация, както и да претърси дома ви (напр. какво имате в хладилника, шкафове, дрехи, кабели и др..) – чл. 10 (1) и приложение 1 от Наредбата, изм. с постановление на МС N 0104/02/05/2019г.
• Въз основа на преценката на социален работник ще се оценява вашата родителска компетентност, ще ви се дават задължителни предписания как да си гледате децата (чл. 11 Нар.), или ще ви се наложат “мерки за закрила”, вкл. отнемане на детето (чл. 14(3) и чл. 20(2) Нар.). Може изобщо да не се предприемат “мерки за реинтеграция” (чл. 17 (2) Нар.), и детето да се даде за осиновяване (чл. 93 (2) и (3) СК) вкл. в чужбина.

• Няма отговорност: отговорност за фалшиви сигнали, за неправомерно отнемане на деца, за неверни доклади и прочее, няма предвидена.

• Частни фирми/НПО изземват държавни функции. Могат да ви наложат задължителни социални услуги, извършвани от частни лица “доставчици на социални услуги”, дори и чужди/чуждестранно финансирани. Тези частни лица ще избират и контролират приемните семейства, ще дават становища за пред съда дали сте годни за родители, ще ви дават задължителни предписания, ще се намесват при родителски спорове, ще получават лична информация от лекари и институции и др. За дейността си тези доставчици ще получават пари от бюджета, от такси от гражданите (каквито сами си определят) и от чуждестранните си спонсори.

• Всяко дете може да бъде счетено за “дете в риск,” поради неясно дефинирани критерии. Например на: самотен родител, многодетно семейство; при: недостатъчна жилищна площ, недостатъчно доходи, увреждания/болест в семейството, отсъствия от училище и много други, както и “други обстоятелства” по преценка на социалния работник §1 ЗЗДЕТ., §1 ППЗДЕТ., чл.4-6 Нар. МС

• На “Телефонът на доверието: 116 111”, който се обслужва от частна неправителствена организация, с чуждестранно финансиране всеки може да подаде сигнал срещу вас, вкл. и вашето дете.

• Според Наредба 13 от 21.09.2016г. граждани и неправителствени организации могат да образоват децата в училищата и детските градини в сферата на сексуалното образование, което е част от здравното.*

Какво се случва?

Приватизира се социалният сектор от група НПО-та- “доставчици на социални услуги” и той се монополизира.