Столичният градски транспорт - едно неприятно за мнозина място, в което се размиват всякакви представи за лично пространство, дружелюбните хора се превръщат в мит, а ти започваш да се чувстваш като хибрид между жител на европейска столица и чувал, пълен с картофи.

Но едно билетче и един мил жест все пак върнаха вярата, че човечността не е потънала в забрава, а пътниците и водачите на автобусите в София също имат сърца.

Шофьорите на столичния градски транспорт много често се отнасят с пътниците като с трета ръка хора. Важи и обратното, разбира се, и така цялостното преживяване от това да се лашкаш по столичните булеварди се превръща в много неприятен спомен, който би искал да репресираш, за да преживееш деня си.

И тогава се появява един водач, седнал зад волана на автобус по линия №72, който посрещнал качващата се в превозното средство жена с усмивка.

Добър вечер! - казал с усмивка водачът.
Добра да е! Едно билетче, моля. - отвърнала пътничката.

И тогава се случило онова, за което само някак си четем и кимаме с невярване. Шофьорът подал заветното билетче срещу сумата от 1.60 лв, но подал на пътничката и един карамелен бонбон. Ей така, заради жеста.

 

Купувайки си билетче от автобус 72, шофьора ме посреща с усмивка, казва ми “ Добър вечер!”и с билетчето ми дава...

Posted by Анна-Мария Цончева on Wednesday, November 13, 2019

Случката е напълно истинска и е разказана от самата жена в социалните мрежи. И тя забелязала масата от намръщени хора, които работят в сферата, но аз няма как да не отбележа, че проблемът всъщност е масов. Намръщен народ сме, някак си. Вървим, забързани, потънали в своите мисли, ангажименти и проблеми.

Затова подобни жестове в столичния градски транспорт са изключително ценни. Защото един малък бонбон и една мила усмивка всъщност значат много, много повече. Някак напомнят, че човешкото в хората още го има и ние все пак сме добри.