29-годишният Валентин, скитащ се вече 10 години по улиците на Пловдив, сам е напускал приютите. Той е получавал помощ от отдел "Социално подпомагане", но не се е възползвал от подадената му ръка. Само преди по-малко от месец, Валентин отново е бил настанен в социален дом, но е избягал след няколко дни.

"Идва, за да яде. Понякога преспива в центъра, но след това пак изчезва. При нас може да остане три месеца, а след това ще бъде настанен в новооткрития кризисен център в Пловдив. С него ще работят психолози и социален работн", обяви пред TrafficNews Георги Титюков, заместник-кмет по Социалните дейности.

Той заяви, че младият мъж, ако сам прояви желание и воля, може да бъде записан на преквалифицирани курсове и ще има шанс да му бъде намерена работа.

"Ще бъде записан в Бюрото по труда и ще му бъде съдействано за намиране на работа. Що се отнася до документите за самоличност – отново по негово желание от отдел "Социално подпомагане" ще се задвижи процедура за издаване на документи. Той е чужд гражданин, но това не е пречка за работа, курсове и настаняване в центъра", допълва Титюков.

Казусът ще бъде прехвърлен и към компетенцията на МВР. Органите на реда ще се свържат с мигрантските власти, които ще съдействат за издаването на документите на младия мъж.

TrafficNews се свърза с брата на Валентин: "Скоро научих къде е. Аз не познавам баща ни. Той е бил женен за майка ми, преди да замине за Русия. Бил съм малък, когато ни е оставил. Преди 15 години научих, че имам брат – Валентин. Комуникирахме, но само чрез мейли. Не сме се виждали, защото съм в Америка. Преди дни, от социалните мрежи разбрах, че брат ми се скита по улиците. Не вярвам баща ни да му помогне за документите, надали знае дори къде е актът му за раждане".

Мъжът всячески е искал да помогне на брат си, но 29-годишният мъж не е искал съдействие.

В момента Валентин Гундев отново може да бъде намерен на онази пейка, близо до кръстовището между булевард "Източен" и улица "Богомил".

През деня търси нещо ценно в кошчетата за боклук, а вечер спи под открито небе, макар да има легло и покрив на главата.