Сажди, смог, гъста мъгла и отвратителен вкус в устата.

Един от дежурните проблеми на столицата през зимата - този с мръсния въздух. Оказва се, за лошото качество и високите нива на фини прахови частици в София отговорни не са само многото автомобили, а и начинът, по който се отопляват жителите на столицата.

Софийската махала “Христо Ботев” е един от факторите за проблрема с мръсния въздух. Местните се отопляват с печки, но вътре горят какво ли не. През лятото площада в махалата е битак, а през зимата се превръща в разпределителна за материали за отопление.

В зависимост от качеството на материала, една каруца излиза между 20 и 30 лева. А в случай, че клиент купи цяла каруца, получава бонус подпалки, предават от Нова телевизия.

На 7 октомври беше приета Наредбата за изискванията и контрола върху дървесината. Според нея дървесината за битово отопление трябва да е суха, да не е обработвана с бои, лакове, смоли и лепила. Според наредбата обаче контрол се налага не на продавачите, а на крайният потребител. Така всякакви части от стари мебели се продават свободно, и то не само на улицата, а в махалата горят каквото им падне.

За да се елиминира продажбата и покупката на вредна за горене дървесина, Столичната община поиска замърсяването на въздуха от битово отопление официално да се превърне в престъпление.

Министърът на околната среда и водите Нено Димов заяви категорично, че ще има санкции, ако в 3-годишен срок общините не изпълнят заложените цели по отношение на чистотата на въздуха.

Според министъра местните власти трябва „сами да организират начина, по който да контролират с какво се отопляват домакинствата”.