Схема за икономисване на местен данък, ощетила за 10 г. общинските хазни с поне 60 млн. лв., предстои да бъде затворена със законови поправки.

При сделки с коли, които вече са имали поне една регистрация у нас, собствениците да представят в службите по регистрация на МВР издаден или заверен от общината документ за платен данък, когато са ги придобили.

Това предложение за промени в Закона за движение по пътищата внесе шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова по сигнали от много общини. То е записано в преходните и заключителни разпоредби на проект за промени в Закона за местните данъци и такси. Предложението е прието на първо четене в бюджетната комисия, а днес предстои да бъде гледано на второ.

Врътката се правела най-често със скъпи коли или камиони. Собствениците се възползвали от запис в Закона за местните данъци и такси и стара наредба на МВР от 2000 г. Текстовете предвиждат, че не се дължи общински имуществен данък при придобиване на кола, ако тя няма регистрация в КАТ.

Поради това тарикатите пускали искане за сваляне на номерата, след което прехвърляли собствеността, най-често на свързани или подставени лица, без да платят местен данък.

Сделката ставала, докато не е изтекъл срокът за техническия преглед и на застрахователните полици по “Гражданска отговорност”, за да не се плащат повторно.

По неофициална информация от подобни сделки местните бюджети са били ощетени с над 60 млн. лв. за 10 години. В изпълнителни дела, заведени за данъчни задължения, имало фрапиращи случаи с един и същ собственик, притежавал над 145 коли, който след пет години процес бил осъден за данъчни измами.

Според експерти общините са направили грешка с високите размери на местния данък при придобиване на имущество, който варира от 3 до 5%. Така за скъпи коли, в зависимост от цената налогът тръгва от 3500 и може да стигне до 9000 лв., което било постоянен мотив за търсене на различни схеми за укриването му.

В последните години от НАП са установили освен нови схеми за измами с данъци за автомобили и камиони и разцвет на някои от известните. Такава била схемата за укриване на ДДС, като се отдават коли от висок клас под наем. В нея участват фирми, регистрирани извън страната.

Преди години данъчните организираха цяло разследване, за да установят къде е реалното място на стопанска дейност на цяла верига от дружества и дали не трябва да се регистрират по ДДС и съответно да плащат данък в България. Проверявани бяха и българските наематели, както и физическите лица, които са били упълномощени да управляват луксозните коли. При разследването се установи, че се укриват и местни данъци. Как работи схемата? Според инспектори у нас са се вкарвали автомобили с номера от малки германски градове, добили популярност като автомобили със SHA регистрация.

Реално за много от тях е имало прехвърляне на собственост, скрито зад фиктивни договори за наем.

В момента тази схема се прилага и за внос от Италия и дори от Япония. От НАП вече са набелязали няколко вносители, които ще бъдат проверени основно.

Зачестяват и случаите на укриване на данъци чрез фалшиви документи за автомобили, твърдят инспектори. Това била класическа схема, работела от години. Чрез подмяна на истинските документи собствениците плащали значително по-ниски данъци от реалните. Данъчните измами лъсвали след съпоставка на декларираните в общинската администрация данни за автомобили с тези в системите на КАТ и ИА “Автомобилна администрация”, което вече се прави.

При първата разновидност на тази схема собствениците представяли фалшив талон при декларирането на съответната кола в общината, в който са променени данните за мощността на автомобила в по-ниска.

По този начин автомобилът попада в друга категория за облагане с данък, където той е с много по-малък размер. Проверките започнали, след като много експерти в общинските служби били изненадани от декларирани луксозни лимузини и джипове, чиято мощност на двигателите обаче била нереално ниска според представените документи.

Втората група измами залагала на представянето на фалшиви договори за продажба на МПС с цел закриване на партидата в общината на съответния автомобил и преустановяване на данъчното облагане. След година същият автомобил се прехвърлял на нов собственик вече с подправени документи и така се намалявал размерът на данъка за него.

След като заработиха електронните системи за плащане на данъци, макар и рядко, се засича и представянето на фалшиви квитанции за платен, но много по-нисък от реалния данък на автомобил при прехвърляне. Това става в случаи, когато сделката е само пред нотариус и той не проверява налога.

3,75 млн. са колите у нас, новите са едва 230 хиляди

През 2019 г. общият брой на всички МПС в България е 3,75 млн., с почти 90 хиляди повече от предишната година. Новорегистрираните автомобили са 302 000, при 320 000 през 2018 г. и 306 000 през 2017 г., показват данни на МВР. От тях 1,31 млн. са бензинови спрямо 1,29 млн. дизелови. Общо леките коли са се увеличили с 57 хиляди през 2019 г.

Делът на най-старите коли - над 20-годишни, расте, като през 2019 г. е достигнал 41% спрямо 38% предишната година. Превозните средства на възраст 15-20 години са 26% от всички с регистрация у нас. От новорегистрираните 302 хиляди возила 193 хиляди са над 10 години. Новите - тези, които са на възраст до 5 г., са 230 хиляди.

След като пазарът на нови автомобили се срина заради коронакризата, през последните два месеца има известно възстановяване.

През юни в България са били регистрирани 2283 нови леки коли, което е с 29,9% под миналогодишното ниво за месеца, сочи статистиката на АСЕА (Асоциацията на европейските автомобилни производители). Общо резултатът у нас за първата половина на 2020 година е 10 161 продадени нови леки коли, или минус 44,5%.

Въпреки драстичното намаление на продажбите заради пандемията статистиката отчита оптимистично раздвижване на пазара през юни, след като през май в България бяха пласирани 1127 возила (повишението е двойно), а през най-кризисния месец - април, продажбите бяха едва 824, пише "24 часа".

Само през юни 2019-а у нас са били регистрирани 3255 нови леки коли (с почти хиляда отгоре спрямо сега), докато през юни 2018 г. техният брой е бил 3586. Общо в Европа търсенето при новите леки коли се е свило с 38,1% до ниво от 4 281 549 бройки при миналогодишен резултат от почти 7 милиона. Най-голямо понижение се отчита в Испания (-50,9%), следвана от Италия (-46,1%), Франция (-38,6%) и Германия (-34,5%).

През юни на Стария континент са продадени 949 722 нови леки коли, което е с 22,3% по-малко в сравнение със същия период на 2019 г. Единственото изключение е Франция, където през изминалия месец има ръст от 1,2% до ниво от 233 814 продадени автомобили. В Испания понижението е 36,7%, в Германия е 32,3%, а в Италия - 23,1%.