Майки на деца с увреждания излязоха на протест срещу назначаването на Валери Симеонов за зам.-председател на Народното събрание. Обединени около инициативата "Системата ни убива", те настояват за оставката на лидера на НФСБ или за разпускане на целия парламент.

С викове "Оставка" започна протестът им пред Народното събрание, който започна точно в 12 часа.

Според майките изборът на депутатите демонстрира липса на морал и елементарно зачитане на достойнството на суверена.

Протестиращите настояват всички депутати, които са гласували в подкрепа на Валери Симеонов, да си подадат оставките.

"Как е възможно след всичките тези сигнали ти да го издигнеш от пост на пост? Доколкото знам европейската практика, дето там сме членове или уж сме членове, при такива ситуации повече името му няма да се чуе", заяви една от протестиращите.

Валери Симеонов е новият зам.-председател на Народното събрание

"Валери Симеонов не можахме да го изтрием от политиката, а сега 118 депутата гласуваха "За" да стане зам.-председател. Искаме оставките на всички, които са натиснали бутона "За", добави друга протестираща.

Самият Валери Симеонов заяви, че всеки има право да протестира, но твърде бързо е забравен неговия призив за приемане на Закона за хората с увреждания.

"В случая става въпрос за намеса в парламентарната демокрация. Правото на ПГ на "Обединени патриоти" да имат зам.-председател е неоспоримо, така, както имат ДПС, БСП, ГЕРБ, е редно и "Обединени патриоти" да имат", настоя той.

В писмена позиция БСП също призова Валери Симеонов да се оттегли.

"Обществената реакция е категорична и никакви обяснения няма да бъдат разбрани. Извиняваме се на майките, които бяха обиждани и унижавани от него и зад които ние застанахме. Призоваваме го да се оттегли от поста", настояват червените.

Междувременно протестиращите блокираха движението. Очакват някои от депутатите да излезе и да разговаря с тях. Преди минути към майките се присъедини и Мая Монолова.

Протестите ще продължат и в понеделник, за когато е предвидено и автошествие.