Предстои временно замразяване на проектите за трите многоетажни паркинги в Пловдив. Решението идва след среща между кмета на Пловдив Здравко Димитров, областния управител Дани Каназирева и представители на две училища.

Основната тема на разговор между тях е била съдбата на най-напредналото съоръжение от към проектиране – това върху терена на бившата сграда на ТЕЛК. Градските власти са се съгласили с опасението на ръководството на двете училища – Хуманитарната гимназия и ОУ „Княз Александър I”, че входът на евентуалния паркинг не може да бъде от към улица „4 януари“, която минава покарай училището, предава TrafficNews.

Проектът за съоръжението включваше преместването на оградата на Хуманитарната гимназия, за да може автомобилите да влизат и излизат към многоетажния паркинг. Било е взето решение улицата да стане пешеходна, а входът на паркинга да бъде направен от към „Цар Борис III Обединител“ при условие, че там бъде изграден такъв. Здравко Димитров все пак застъпи тезата, че проблемите с паркирането в зоната са изключително големи и има нужда от подобен тип паркинг. Освен това има дефицит на общински терени в тази градска част и е изключително да бъдат намерени такива.

Все пак какво ще бъде построено върху общинския терен ще се реши след широко обществено обсъждане. Докато то бъде проведено, градските власти ще поискат от проектантите да променят заданието според техните изисквания. Към момента се замразява и строителството на многоетажен паркинг и в ЖР Тракия, там имаше идея да се направи голямо съоръжение до училище „Димитър Матевски“. Според Здравко Димитров в момента не е целесъобразно и необходимо направата на паркинг в жилищния район.

Третият проект, който е за многоетажен паркинг на улица „Любен Каравелов“ върху сградата на ДКЦ 6 също е под въпрос. Там бе проведен архитектурен конкурс, като бе избран и проектант за бъдещето задание. Зико заяви, че и за там ще бъде проведено обществено обсъждане дали е целесъобразно изграждането на многоетажен паркинг. Според градоначалника в близост е паркингът на мола, който е за над 400 автомобила, освен това според него такова съоръжение по-скоро ще обслужва само хотел „Лайпциг“.

 Всичко това означава, че заемът от 13.5 милиона лева за изграждането на многоетажния паркинг на ТЕЛК, този в Тракия, буферният паркинг на „6 септември“, и реконструкцията на Чифте баня няма да бъде теглен от община Пловдив, каза Димитров.