Бившият главен редактор на вестник "Дума" Юрий Борисов, който вчера бе задържан, определи ареста си като "сплашване".

"Няма да се занимавате с русофилска дейност, няма да пишете срещу външната политика на България. Аз съм активен в писането. Нашата организация е следена от доста отдавна, имаме информация", посочи той пред bTV.

Вчера той бе арестуван, разпитан, а в последствие освободен, без да му бъде повдигнато обвинение.

От определението за обиск в дома на Борисов разпитът е във връзка с дело, образувано на 3 юли тази година по чл. 105 от Наказателния кодекс.

Според него, когото се постави в услуга на чужда държава или на чужда организация, за да й служи като шпионин, се наказва с лишаване от свобода от 5 до 15 години.

"Не съм се поставял в услуга на ничия организация, още по-малко като шпионин", категоричен бе Борисов.

"Постоянно се опитваха да изкопчат информация за генерал Леонид Решетников, с който аз съм в приятелски взаимоотношения, с него. Тикаха ме към това, че той иска да влияе на политиката в България. 10 пъти ме попитаха дали ние, като русофили, работим за някого в политиката", разказа секретарят на движение "Русофили".

Според него последният му разговор с Решетников е бил на тема православие и се е състоял преди повече от година. А що се отнася до политическата обвързаност на "Русофили", той отбелязва, че в ръководството на движението има членове на "Атака", ГЕРБ, СДС и БСП.

Юрий Борисов е част от ръководството на Национално движение "Русофили" в ролята на негов секретар и бивш депутат от БСП.

Що се отнася до финансирането на "Русофили", секретарят му бе категоричен – става чрез дарения.