Под никаква форма не съм упражнявал контрол върху словото и публичното общуване.

Това заявява ген. директор на БНР Светослав Костов в писмо, изпратено до медиите.

Публикуваме пълния текст на писмото му:

"Свидетели сме на тревожна ситуация в Радиото. То е подложено на атака, която създава условия за противопоставяне на хората в БНР и уронва престижа на една авторитетна медия. А БНР е най-авторитетната медия в България. Тази ситуация доведе до това няколко човека да използват един уважаван от мен орган – Съвета за електронни медии, за проводник на лични интереси, клевети и недоказани твърдения.

Няма да позволя 20 години кариера в медиите, в която неведнъж съм доказвал професионалните си качества, да бъде опетнена от група хора и няколко медии.

Тук е моментът да обърна внимание върху т.нар. "цензура" в Програма "Хоризонт". Категорично заявявам, че под никаква форма не съм упражнявал контрол върху словото и публичното общуване. Доказателство за това е програмното съдържание през последните дни.

Наясно съм, че всяко желание за промяна на статуквото ще среща силна съпротива. Абсолютно съм убеден в правотата си. Не сме отстъпили от волята си за промени, защото отдавна има нужда от тях. Това искат и близо 1300 служители, работещи всеки ден, всеотдайно, за Радиото.

Ще потърся отговорност в съда на всички, които се упражняваха през последните дни върху моето име, достойнство и професионални качества.

Ще направя всичко възможно да запазя независимостта, свободата на изразяване на мнение и доверието към обществената отговорност, която носят журналистите в Българското национално радио.

Вярвам във всички работещи в БНР, вярвам в екипа, сигурен съм, че ще излезем по-силни от тази криза. Радиа много, БНР е едно!", завършва той в писмото си.

В края на миналата седмица генералният директор на Българското национално радио бе откаран с линейка на "Бърза помощ", защото му е прилошало на работното място.

Новината за здравословния проблем на Костов съвпадна с дебатите в парламента за създаване на анкетна комисия, която да провери скандала със спирането на радиосигнала на 13 септември и за оказван натиск върху журналисти.

Искането е на БСП, но беше подкрепено от премиера Бойко Борисов, който заяви, че ще иска и Сметната палата да влезе в БНР.

СЕМ пък обяви, че ще сезират прокуратурата за цензура в БНР, а преди това пък бе извършена проверка от ДАНС, КРС и СЕМ за спирането на излъчването. Заключението бе, че е нямало техническа причина да се преустанови излъчването на "Хоризонт", за което от СЕМ може да наложат глоба до 27 хил. лв. за нарушение на медийния закон, както и на индивидуалната лицензия.

Според свалената и върната в ефир репортерка Силвия Великова в личен разговор Костов й се оплакал, че има огромен натиск върху него за нейното отстраняване. Той пък настоя, че е учуден от твърденията на Великова и не смята да подава оставка, но е готов да разговаря с редколегията.

Снимка: БГНЕС