Стотици актьори, почитатели и политици се редят на опашка пред Сатиричния театър в столицата, за да изпратят в последния й път великата актриса Стоянка Мутафова.

Малката уличка "Стефан Караджа" е тясна за опечалените фенове, дошли с цветя и спомени.

А фасадата е покрити с огромни нейни снимки - от ефектната красавица с капела и цигаре, до беззъбата Баба Гичка. Обаче винаги Стояна! Очарователна и харизматична. Звезда!

Още преди 11 часа се беше оформила опашка от десетки чакащи, като е предвидено поклонението да продължи до 16:00 часа.

Да се сбогуват с нея дойдоха множество артисти и политици, сред които кметът на София Йорданка Фандъкова, актьорите Любо Нейков, Калин Сърменов, Татяна Лолова, Христо Мутафчиев, певецът Васил Найденов и др.

Дъщерята на Стоянка Мутафова – Мария Грубешлиева беше придружена от мениджъра на великата актриса Евгени Боянов.
"Родена аристократка, шут – по призвание", с тези думи изпращат Мутафова колегите й от Сатирата, защото тя е сред основателите му.

През февруари тази година Стоянка Мутафова отбеляза 70-годишна театрална и филмова кариера. Ролите й са стотици. И въпреки многото роли в киното и телевизията Мутафова обичаше първо театъра.

"Там е истината, там се раждат нещата, там усещаш дъха на публиката и разбираш кога тя те е разбрала и кога не", споделяше именитата актриса.

"Обеща да е вечна. Стоянка е жива, тя е пример за всички нас", каза Татяна Лолова, която бе една от първите, поклонили се пред тленните останки на своята приятелка.

"Още си пазя снимка от първото ни турне със Стоянка през 75-та година в Стара Загора. Аз, тя и Жана Стоянович сме в едно сърце и пише на снимката "Спомен от службата". Много смешна снимка и сега като тръгнах си я погледнах. Стояна присъстваше на един от първите ми концерти. Тя се е познавала с моите родители и много се обичахме с нея. Поклон", коментира Богдана Карадочева.

"Тя беше най-голямата. Освен че беше много образована, беше и много сетивна, имаше силна интуиция. А как само играеше! Всичко можеше да направи на сцената. Обичам я, поклон!", каза певецът Васил Найденов.

Стоянка Мутафова си отиде на 97 години след като тържествено отбеляза "некръглата" си годишнина с пищни представления в препълнената зала 1 на НДК с приятели. Седнала на трон! Сякаш казваше "Сбогом!"

"Сякаш се прощаваше със своята публика", връщат лентата нейни фенове. До последно разчиташе на сцената да я "лекува" и танцуваше сиртаки, макар после да не можеше да направи и крачка без чужда помощ.

Последва серия от здравословни проблеми. Сърцето й изневери - също като на любимия й Нейчо Попов, който си отива от инфаркт едва на 49 г., сложиха й пестмейкър, мъчеха я незарастващи рани на краката, но в крайна сметка я предаде жлъчката. Мутафова, с фобия от скалпела и хирургичната намеса, с година отлага проблема с камъните с жлъчката, но нещата стават неспасяеми без намесата на лекарите. Актрисата успешно изтърпява животоспасяваща хирургичната интервенция, упойките, но след 45 дни в болницата и сепсисът организмът й се предава.

Последните й думи, докато е в съзнание, са били към дъщеря й Муки, която е била неотлъчно до нея: "Обичам те...", промълвила тя. Издъхна в 06:15 часа на 6 декември – Никулден.

А я изпращаме днес, на рождения ден на Стефан Данаилов.

Мастера и Каката... Последно сбогом. Поклон пред паметта им!

Снимки: 24 часа