Ето какво се е случило през годините на днешния ден, 18 май.

Наполеон Бонапарт е обявен за император на Франция

Наполеон Бонапарт е известен военачалник и първият френски император под името „Наполеон I Велики“ от 18 май 1804 година.

Чрез завоевания или съюзи Наполеон установява контрол над почти цяла континентална Западна и Централна Европа. Освен с военните си успехи, Наполеон е известен с установяването на Наполеоновия кодекс, както и като един от просветените владетели.

Убити са Сараевските Ромео и Жулиета

Адмира Исмич и Бошко Бркич, и двамата родени през 1968 година в Сараево и убити на 18 май 1993 година, стават известни като Сараевските Ромео и Жулиета. За тях е направен документалният филм.

Адмира е бошнячка, а Бошко – сърбин. Завършват заедно гимназия, след което се сгодяват. Следват заедно химия. След започване на гражданската война в Босна и Херцеговина през 1992 година те остават в обсаденото Сараево, където е много трудно смесени двойки да оцелеят. Затова, 14 месеца след започване на войната, Адмира и Бошко решават да избягат от Сараево и през контролираните от сърбите територии да заминат за Сърбия. Влюбените плащат 18000 марки за подкуп на подкупи снайперистите да си затварят очите, докато Адмира и Бошко претичат през моста Връбаня на река Миляцка, която разделя мюсюлманските от сръбските позиции.

На 18 май 1993 година през нощта Адмира и Бошко тръгват да прекосят река Миляцка по моста Връбаня, Обаче след като стигат средата на моста, снайперисти откриват огън по тях. Бошко е убит на място, а Адмира, която е ранена смъртоносно, успява да се добере до Бошко и да го прегърне, след което издъхва.

Трагедията на Адмира и Бошко става известна благодарение на множество чужди репортери. Пред тях и двете страни си прехвърлят вината за убийството им. Родителите им научават за смъртта им със закъснение от два дни. Адмира и Бошко остават да лежат непогребани цели шест дена – от 18 до 24 май и никой не може да се добере до телата им, за да ги прибере и погребе. Родителите и на двамата, от двете противникови страни, виждат труповете им и не могат да направят нищо.

Международен ден на музеите

На 18 май 1978 година за първи път се чества Международният ден на музеите. Думата "музей" идва от латинската дума "museum", която е от гръцки произход и произлиза от "mouseion". "Mouseion" било мястото (понякога храм), което било посветено на музите, покровителките на изкуствата в гръцката митология.

В модерната си форма музеят възниква като индивидуална колекция от куриозни предмети на аристократи през Ренесанса. Националната държава превръща музеите в стожер на своята културна идентичност. Днес, когато светът е движен от глобализацията, музеят е превърнат в главно средство за привличане на туристи.


Ден на българските зоопаркове

Днес е празник на българските зоологически градини. На 18 май черпят всички работещи в зоопарковете в цялата страна. Денят се чества от 2008 г. и всяка година на тази дата се организират множество събития за празника.

Зoологическата градина в София е най-голямата и най-старата на Балканите. Ежегодно близо половин милион възрастни и деца от цялата страна се любуват на изобилието от най-различни видове животни. Върху площ от 235 декара тук живеят около 2000 бозайници, влечуги, птици и т.н. Индийският слон, белият носорог, хипопотамите, африканските лъвове, леопардите, кафявите мечки, гибоните и египетските лешояди са едни от емблемите на столичния зоокът.

Царството на животните в Плевен е уникално за страната – разположено е в защитената местност Кайлъка, а животните обитават естествени пещери. Варненският зоокът е в Морската градина и е прекрасно място за разходка на жителите и гостите на града. Градината в Ловеч е огромна – там могат да се видят камили, японски елен, лъвове и тигри. В единствения парк във Великотърновско – този в Павликени, има кенгуру, а в Айтос отглеждат и пингвини.