Сайтовете, които се определят като медии, да имат лице за контакти и за администриране на лични данни. Такива промени внася ВМРО в закона за личните данни, обяви депутатът Александър Сиди пред медиите в Народното събрание.

Това означава да публикуват на видно място имена, адрес, телефон и имейл на лице за контакт. Такива са изискванията и на задължителния за ЕС GDPR, изтъкна той, цитиран от Дарик.

"IP адресът е част от „пакета“ лични данни на всяко физическо или юридическо лице. По тази причина ние от ВМРО предлагаме платформите, сайтовете и каналите в интернет, които се определят като медии, по силата на предложените промени в Закона за радио и телевизия да бъдат задължени да спазват и изискванията на GDPR и Закона за защита на личните данни", коментира Сиди.

По думите му, по този начин упоменатото лице ще носи отговорност за законността при обработване на лични данни и разпространяване на дезинформация в интернет средата чрез публикувани на собствения от него интернет сайт, платформа, профил в социална мрежа или интернет блог.

Според Александър Сиди това ще даде възможност за изсветляване не само на собствеността на медиите, но и за персонализиране на отговорността по отношение на разпространението на фалшиви новини.

"Проблемът към днешна дата е именно този – липсата на прозрачност и яснота за това кой реално стои зад публикациите в интернет. Докато сайтовете, които работят „на светло“, имат редколегия и статиите, публикувани в тях, са подписани с името на реален автор, то има десетки такива, които се крият зад анонимността на мрежата и разпространяват статии с напълно невярно съдържание", категоричен беше народният представител от ВМРО.

Сиди даде за пример разпространявани в социалната мрежа фалшиви новини от измислени сайтове относно въвеждането на арабските цифри в България, срещу което се били обявили от ВМРО. Сиди напомни, че те се ползват у нас от поне 10 века, но му е било много трудно да разубеди хора, прочели публикацията, в обратното. Водим разговори с ГЕРБ, заяви той, попитан как гледат коалиционните партньори на предложенията им. От управляващата партия също готвят промени.

По-късно стана ясно, че Парламентарната медийна комисия е отхвърлила протоворечивия законопроект на ВМРО, който предвиждаше затвор до 3 години и затваряне на сайтове заради разпространяване на фалшиви новини. От партията на вицепремиера Красимир Каракачанов искаха и имуществена санкция от 500 до 2000 лева за собственика на домейн с текст без автор, който "разпространява дезинформация в интернет среда".

Тези предложения бяха сериозно критикувани от правозащитници, медийни експерти и медии заради неяснотите, които позволяваха "чиста цензура" върху ограничен брой критици на властта.