Протест срещу предсрочното освобождаване на убиеца Джок Полфрийман започна пред сградата на Съдебната палата.

Митингът се организира от ВМРО, но в него се включиха много граждани, близки и приятели на жертвата Андрей Монов, наръган смъртоносно от австралиеца през декември 2007 г.

"Днес сме тук, за да покажем, че българският съд може да действа независимо, а не да взима решения под натиск на НПО-та", заяви депутатът от ВМРО Александър Сиди.

Протестиращите настояват магистратите да оставят в затвора Полфрийман, където да доизлежи присъдата си.

По същото време започна и заседанието на тричленния състав на Върховния касационен съд, който трябва да реши дали да отмени предсрочното му освобождаване.

Самият австралиец не се яви в съдебната зала и е представляван от адвоката си Калин Ангелов. За касационното дело ВКС беше сезиран от главния прокурор Сотир Цацаров, след като състав на Софийския апелативен съд: Калин Калпакчиев, Весислава Иванова и Виолета Магдалинчева, постанови предсрочното освобождаване на австралиеца, който бе в затвора с 20-годишна присъда за убийството.

В искането си Цацаров посочва и че председателят на състава Калин Калпакчиев и докладчикът Весислава Иванова е трябвало да си направят отвод заради връзки с Българския хелзинкски комитет, а и заради наградите получени от НПО-то.

ВКС обаче няма да се произнесе веднага по казуса с освобождаването на Полфрийман като срокът за решението е един месец.

От 20 септември австралиецът се намира във временния център за настаняване на чужденци в Бусманци.

След отвеждането му там, вътрешният министър Младен Маринов уточни, че освен заповедите за експулсиране и за забрана за влизане в ЕС, австралиецът има и две забрани да напуска България.

Едната от тях е издадена още преди да бъде осъден на 20 години затвор за убийството на студента Андрей Монов и е била наложена, за да не избяга преди края на делото.

Втората забрана за напускане на страната му бе издадена заради днешното възобновяване на делото за предсрочното му освобождаване. Така на практика Полфрийман може да напусне България, но не и Бусманци!