Розов пеликан в опасност беше спасен край Девня. Случаен човек забелязал пернатото животно да бедства в района на почиствателната станция в кв. "Река Девня" и веднага подал сигнал до институциите.

Служители на общината се притекли незабавно на помощ на защитеното животно, съобщиха от БНР. По разпореждане на временния кмет Донка Йорданова е създадена организация за спасяване на пеликана. Общински еколози, начело с инж. Николай Корназов.

Пеликанът бил с подут крак и се движил трудно. Животното е било транспортирано до спасителния център във Варненския зоопарк, където трябва да бъде излекуван и пуснат обратно в естествената си среда.

Междувременно на общинските еколози е възложено да разследват причините за нараняването на птицата, като засега не се изключва нито една възможна версия.

"В момента пеликанът се чувства чудесно. Птицата ни беше доведена с ранено крило и натъртен крак, като няма сериозно наранявания", съобщи директорът на варненския зоокът Иванка Стоянова.

Тя подчерта, че е издаден настанителен протокол от РИОСВ – Варна и спрямо това как върви лечението на застрашената птица, той може да бъде удължен.

В землището на община Девня има малка колония пеликани, които гнездят в блатистата местност "Балтата" при вливането на река Девненска в Белославското езеро. В България розовият пеликан е изключително рядка птица, включена в Червената книга като изчезнал вид.