Как и дали Джок Полфрийман ще изплати обезщетението от 450 хиляди лева за убийството на студента Андрей Монов?

Този въпрос остава неясен след решението на апелативния съд в София да освободи австралиеца предсрочно от затвора.

Австралиецът излезе от затвора и е настанен в дома за чужденци в Бусманци, докато пристигнат документите му от Австралия.

От 20-те години той излежал по-малко 14, като в тях се включва времето, което си е спестил заради полаган труд зад решетките.

Другата част от присъдата за Полфрийман обаче са 450-те хил. лв. обезщетение за семейството на убития Андрей Монов и на приятеля му Антоан Захариев, когото Полфрийман се опитал да убие през 2007 г.

Юристи призоваха близките на жертвите да заведат граждански дела с искове срещу него, за да не може да напусне страната и да остане тук, докато не плати. Според магистрати обаче това едва ли е възможно, защото няма законово основание след решението на апелативния съд, което е окончателно.

То не взема предвид дълга на Полфрийман към близките на жертвата и процедурата, по която те да получат пари, когато той се върне в родината си.

"Пари от кръвта на сина си няма да изкарвам - каза пред "24 часа" Христо Монов, баща на убития Андрей Монов. - Единственото, което мога да направя, е да призова всички българи да заплюят тези съдии. Нищо повече. Обсъждам най-важното - да направим така, че подобни недостойни хора да ги няма в българската правосъдна система, за да може поне част от устоите на държавата, а съдебната система е такава, да бъдат здрави".

"Клиентът ми има намерение да изплати сумата, ако има възможност да я изработи, разбира се. В затвора това няма как да стане. Той е платил част от кръвнината с парите от делото в Страсбург, което спечели срещу държавата. Друг е въпросът дали е информиран за това плащане. Не е имал и достъп до досието си", каза адвокатът на Джок Полфрийман Калин Ангелов.

След влизане в сила на присъдата срещу Полфрийман близките на Андрей Монов се сдобиват с изпълнителен лист за вземането си, както е по закон. На всеки един от тях той трябва да изплати по 200 хил. лв., или общо 400 хил. лв. и още 50 хил. лв. на Антоан Захариев, който оцелява след нападението с нож.

От тях по сметките на жертвите са влезли само 3500 евро, които Полфрийман печели по делото си срещу България в Страсбург. По време на престоя си в затвора той е работил, но доброволно и не е получавал заплата за труда си.

Полфрийман не е единственият осъден за убийство или друго тежко престъпление, който няма да изплати обезщетенията на жертвата си или близките ѝ. В повечето случаи сумите остават само на хартия в съдебните решения. Обикновено, ако длъжникът има имоти и пари, по време на съдебния процес те се прехвърлят на подставени лица или близки и съдебният изпълнител не може да ги събере, обясни юрист, работил по подобни казуси.

В случая с Джок Полфрийман, който се кани да замине за родината си, когато му пристигнат документите, казусът е още по-заплетен. Според юристи законът нито забранява да бъде пуснат условно предсрочно, ако не е изплатил кръвнината, нито да пътува в чужбина, дори да е български гражданин.

"Може да не е справедливо, но такъв е законът. Преди имаше текст, когато някой дължи пари, да не го пускат в чужбина. Премахнаха го. Не било хуманно. Вече няма такава възможност", коментира адвокат Марин Марковски.

Според други юристи обаче има начин за събиране на вземанията, дори длъжникът да е в Австралия - по силата на споразумение между двете държави за това, но процедурата е сложна.