Джок Полфрийман жали първата си забрана за напускане на страната. Австралиецът е подал молба до Софийския градски съд чрез адвоката си Калин Ангелов, с която настоява едната от двете му забрани да напуска територията на България да бъде отменена, съобщават от "24 часа".

Въпросното решение на съда е взето още след задържането му през 2007 година, когато Джок Полфрийман е обвинен в убийството на българския студент Андрей Монов. Целта на забраната е била да осигури неговото присъствие по време на наказателното производство, което приключва с влизането в сила на присъдата.

Полфрийман беше осъден на 20 години затвор за убийството на 20-годишния студент по право Андрей Монов, но съдът го пусна предсрочно от затвора на 20 септември. От тогава той се намира във временния център за настаняване на чужденци в Бусманци.

Молбата е разпределена на 12 състав на Наказателната колегия на СГС с председател Даниела Талева. Тя ще се произнесе в закрито заседание. 12-и състав е този, който е осъдил на първа инстанция Полфрийман преди години, затова молбата отива при тях, макар сега вече председателят да е друг. Разпределена е на този състав, защото вероятно, когато е чел присъдата съдът се е признесъл и по забраната да напуска страната.

След редица протести, критики към съдебното решение и изявления на магистратите, главният прокурор Сотир Цацаров върна казусът отново за разглеждане във Върховния касационен съд (ВКС), като делото е насрочено за 23 октомври.