Днес в храм “Св. Марина” в града под тепетата ще бъде отслужена литургия, която да почете загиналите при войната по родните пътища.

От началото на годината на територията на Пловдивска област са регистрирани 734 пътни произшествия с 52 загинали и 952 ранени. В страната черната статистика за годината продължава да расте, а по родните пътища ежедневно стават тежки катастрофи.

Сред основните причини за възникване на транспортни злополуки от сектор „Пътна полиция“ се отчитат движение с несъобразена скорост, отнемане на предимство, навлизане в насрещно движение, излизане извън пътното платно.

Всяка трета неделя на месец ноември е обявена за Световен ден за възпоменание на жертвите при пътнотранспортни произшествия. Тай е приет за такъв с резолюция на Генералната асамблея на ООН през 2005 г.

На 17 ноември, от 11.00 ч., в Митрополитски храм “Света Марина” в Пловдив ще бъде отслужена панихида за душите и вечен покой на загиналите при катастрофи, съобщават от МВР.

На църковния ритуал ще присъстват областният управител Дани Каназирева, заместник-кметовете по транспорта и обществения ред Тодор Чонов и Йордан Ставрев, заместник-директорът на областната дирекция на МВР комисар Димитър Събчев, началникът на отдел “Охранителна полиция” комисар Венелин Младенов, секретарят на Областна комисия по безопасност на движението Нъшан Деркалестаниан, председателят на Областният съвет на БЧК Таня Георгиева, председателят на Националната транспортна камара инж. Койчо Русев.

Да отдадат своята почит се приканват и жителите и представителите на институции и неправителствени организации в Пловдив и областта.

Същия ден, в 13.00 ч., на пешеходната пътека до сградата на Областната управа на бул. “Шести септември” служители на ОДМВР – Пловдив и представители на Областната администрация ще връчват на участниците в движението листовки и брошури, свързани с пътната безопасност.