Поредна вълна на напрежение е налице в Българското национално радио и обвинения за реваншизъм, след като двама журналисти от програма "Хоризонт" се оплакаха писмено до ресорните институции, че са свалени от ефир като водещи от новото и.д. ръководство на радиото.

Румяна Василева и Даниел Инков са подали писмен сигнал до Управителния съвет на националното радио, до СЕМ и до временната парламентарна комисия за проучване на фактите и обстоятелствата, свързани с прекъсването на програма "Хоризонт" на БНР и на твърдението за политически натиск.

В писмото двамата се оплакват, че са свалени от ефир като водещи на планирани предавания на "Нощен Хоризонт", насрочени за 8 декември и за 4 януари догодина.

Василева Инков обясняват още, че са били намерени спонсори за предаванията, а в същото време те са уведомени изненадващо, че няма да бъдат водещи. За това им е било съобщено от ръководството на 22 ноември след 16:30 часа, след като графиците били ясни вече.

Двамата са били уведомени устно, че няма да водят предаванията.

"Професионални мотиви не бяха изтъкнати", твърдят в сигнала си журналистите.

Според тях единствената причина е, че са разговаряли с Управителния съвет, който пък е в конфликт с временния шеф на "Хоризонт".

"Писмена заповед за свалянето ни от ефир няма", твърдят колегите. И уведомяват депутатите и членовете на СЕМ, че след отстраняването на Светослав Костов от СЕМ напрежението и реваншизмът са взели връх.

Пред "Дарик" шефът на "Хоризонт" и редактор на "Нощен Хоризонт" Ивайло Савов, отрича това да е вярно.

"Никой не е свалян нито от ефир, нито от график, нито от предаване. Няма такъв случай. Няма такъв сигнал при мене. Не мога да говоря за нещо, което не съм го видял. Всички хора си работят по графиците, които са приети от Програмата", настоява той.

Припомняме ви, че предишния път, когато имаше оплакване за сваляне от ефир на водещата на сутрешния блок на "Хоризонт" Силвия Великова, последваха протести, обвинения за политически натиск, извънредни заседания на СЕМ и в крайна сметка - освобождаване на шефа на БНР Светослав Костов.