Ето какво се е случило през годините на днешния ден, 8 юни.

Световен ден на океана

8 юни е Световният ден на океана. Идеята на този ден е да информира обществото за проблемите с опазването на океаните и как всеки човек може да помогне за тази кауза.

Определен е по време на срещата на високо равнище по проблемите на Земята през 1992 г. в Рио де Жанейро, Бразилия. От 2009 г. се отбелязва официално и насочва вниманието на хората към състоянието и проблемите на Световния океан.

Световният океан е съвкупността от всички океани и морета на Земята и заема 71% от площта на планетата, като средната му дълбочина е 3790 m, а максималната дълбочина е 10 923 m – в Марианската падина. Той е важен източник на ресурси за все по-нарастващото население на планетата, но в същото време е все по-засегнат от човешката дейност. Има изключително значение за живота на Земята, защото осигурява половината от кислорода в атмосферата, поглъща част от въглеродния диоксид, влияе върху климата на планетата, и съдържа огромно количество минерални и биологични ресурси.

Лъки – вулканът предизвикал 7 годишен масов глад

Лъки е вулканична система, съдържаща 115 кратера. Чудовищният взрив започнал през 1783 г., като отваря верига от кратери, които изливат лава и отровни газове, покриваща 600 кв. км.

В продължение на осем дълги месеца Лъки бълва лава и изхвърля в атмосферата 120 милиона тона серен диоксид, който води до киселинни дъждове довели до унищожаването на растителността в Исландия. Флуорът, който се е уталожил върху тревата, от своя страна убива 60% от добитъка. Повече от една пета от населението на Исландия, приблизително 10 хил. души, умира от глад или болести.

Опустошението от Лъки се разпростира далече от "острова на огън и лед". Мъгла от сяра бързо достига до Европа, нанасяйки щети на посевите и блокирайки слънчевите лъчи, което води до понижаване на температурите. Дори в Аляска летните температури били с 4 градуса по Целзий под нормата.

Родена е Нанси Синатра

Американската певица и актриса е родена е на 8 юни 1940 година. Тя е дъщеря на легендарния певец Франк Синатра и неговата първа съпруга Нанси Барбато. Неин е хитът „Bang Bang“.

Започва кариерата си още в началото на 1960-те години, но първоначално постига успех само в Европа и Япония. В началото на 1966 г. прави голям хит в Америка с песента „These Boots Are Made for Walkin“, която се превръща в неин подпис.

Летище Хийтроу – задържан е убиецът на Мартин Лутър Кинг

Към края на март 1968 година Мартин Лутър Кинг заминава за Мемфис, Тенеси, където посещава стачкуващи работници. Отсяда в мотел Лорейн, стая 306. Докато стои на балкона на 2-рия етаж на 4 април 1968 година, е застрелян в 18:01 часа. Куршумът влиза през дясната му буза, разбива челюстта, поврежда гръбначния стълб и засяда в рамото. Според очевидци, последните му думи са към музиканта Бен Бранч да изсвири и изпее песента „Вземи ръката ми, скъпи Боже“.

Кинг умира в болницата Сент Джоузеф в 19:05 часа. Убийството му се посреща с вълна от бунтове в повече от 60 града. Пет дни по-късно президентът Линдън Джонсън обявява национален траур. Мартин Лутър Кинг е първият чернокож, за когото се обявява национален траур. 300 000 симпатизанти присъстват на погребението му.

Според неговото завещание той иска да бъде запомнен не с почестите и званията, а като човек, който е нахранил бедните, облякъл голите, бил е прав за войната във Виетнам и е обичал и служел на хората. На погребението му любимата му певица Махалия Джаксън пее любимата му песен „Вземи ръката ми, скъпи Боже“. Два месеца по-късно на 8 юни в Англия е заловен предполагаемият убиец Джеймс Ърл Рей. Една година след убийството на Кинг, той се признава за виновен и е осъден на 99 години затвор.